Maestro Serrano

Compositor de l'obra obligada
de la Secció Tercera
"La Venta de los Gatos" Intermedio

Va nàixer a Sueca, València, el 14 d'octubre de 1873, i de la mateixa manera que altres compositors de sarsuela, va ser son pare, director de banda de música, qui el va introduir en este camp. Als 12 anys ja tocava amb certa correcció la guitarra i el violí. Als 16 anys es trasllada a València per a prosseguir amb els seus estudis musicals al Coservatori amb Salvador Giner. Van ser durs anys d'aprenentatge de piano, instrument que prompte va abandonar, violí i composició. Més tard es trasllada a Madrid amb la intenció d'obtindre una beca amb la qual prosseguir els seus estudis, però es troba en un món molt distint a aquell que havia deixat a València i en el qual no té molta sort. Com a anècdota podríem comentar que en esta època ha de sobreviure component cançons a 25 pessetes per a promocionar altres artistes.
La ceguera progressiva del mestre Fernández Caballero l'obligà a demanar a Serrano la seua col·laboració per a la partitures de Gigantes y Cabezudos, obra que va ser elogiada en El Saloncillo, revista en què Serrano escrivia des de feia uns mesos.
La primera composició de Serrano estrenada amb èxit, El Motete, es remunta a 1900 i van ser els germans Álvarez Quintero els que li van oferir el llibret. José Serrano no va desaprofitar l'oportunitat de situar-se entre els grans compositors. La seua figura es va engrandir per la labor portada a terme en el primer terç del segle XX, emmarcada en el "gènero chico" que, encara que començava a cedir davant la sarsuela gran, perduraria durant molts anys en els gusts del públic. Entre les seues més de 50 obres per a teatre destaquen: La reina mora (1903) amb text dels germans Álvarez Quintero, Moros y Cristianos (1905), El Perro Chico (1905), El Pollo Tejada (1906) i El Príncipe Carnaval (1919), Alma de Dios (1907), La Alegría del Batallón (1909), El Amigo Melquiades (1914), La Canción del Olvido (1916), Los de Aragón (1927), Los Claveles (1929) i La Dolorosa (1930).
Serrano també va compondre l'Himne a València, peça estrenada l'any 1909 a l'Exposició Regional Valenciana, i que per la seua emotivitat seria acceptada com a himne regional al 1925. Serrano va morir a Madrid el 8 de març de 1941 sense haver vist l'estrena d'una de les seues obres més elaborades Golondrina. També va deixar sense estrenar l'obra La venta de los gatos, basada en una narració de Bécquer.