Certamen de 1912
Dilluns 29 i dimarts 30 de Juliol

El certamen de fa 100 anys es va fer íntegrament a la Plaça de Bous del carrer Xàtiva de València durant els últims dies del mes de juliol, concretament el dilluns 29 i el dimarts 30 de juliol de 1912.

En esta època era un dels esdeveniments més reconeguts dins la Fira de Juliol. Hi assistia un nombrós públic a pesar de la calor que regnava a l'hora de començament: les quatre de la vesprada per a la desfilada. A continuació es va iniciar el certamen sobre el cadafal muntat a l'arena de la Plaça de Bous.

Com era habitual en els certàmens d'este període, les bandes participants actuaven els dos dies del concurs, de manera que interpretaven un dia l'obra obligada i l'endemà l'obra de lliure elecció o viceversa, segons la secció en la qual participaven.

Va ser un any d'escassa participació en el certamen, ja que tan sols s'hi van inscriure cinc bandes, el Patronat Musical i la Societat Musical Obrera de Torrent, que juntament amb la Primitiva de Llíria van conformar la secció primera i la Municipal d'Antella que va competir amb el Pentagrama d'Alzira dins de la secció segona.

Després de realitzar una desfilada pels principals carrers de la ciutat, les bandes, una vegada dins de la Plaça de Bous, van realitzar la desfilada oficial i va començar el certamen amb la interpretació per part de les bandes de la secció segona de l'obra obligada, la Primera Suite Peer Gynt d'Edward Grieg, i després va continuar amb la interpretació de les obres de lliure elecció per part de les bandes participants.

El segon dia de certamen, després de realitzar les bandes la desfilada com el dia anterior, les de la secció primera van interpretar l'obra obligada Le Roy d'Ys d'Edouard Lalo i les bandes de música de la secció segona les obres de lliure elecció.

El brillant punt final el va posar en els dos dies la Banda Municipal de València que estrenava director, ja que molt pocs dies abans de la realització del certamen se'n va fer càrrec el mestre Luis Ayllón, qui va superar l'examen amb molt bona nota i crítica del públic present a la Plaça de Bous.

Passades les onze i mitja de la nit, el jurat que estava format pels directors militars Ildefonso Urizar i Félix Soler, i el professor del Conservatori de Madrid, Emilio Serrano, va donar a conéixer els guanyadors al pavelló de la fira de l'Ajuntament:
  • Primer premi de la secció primera i 3.000 pessetes per a la Banda del Patronat Musical de Torrent dirigida per José María Rius
  • Segon premi i 2.000 pessetes per a la Banda Primitiva de Llíria, dirigida per Julián Palanca
  • Tercer premi i 1.000 pessetes per a la Banda de la Societat Musical Obrera de Torrent, dirigida per Valentín Planells.
En la secció segona:
  • Primer premi i 2.000 pessetes van ser per a la Banda Municipal d'Antella, dirigida per José García
  • Segon premi i 1.000 pessetes per a la Banda Pentagrama d'Alzira, dirigida per José Moreno.

Alfredo Ruíz / Daniel Belloví


Veure Canal a YouTube
Veure Pàgina a facebook
Veure Pàgina a twitter
Veure Pàgina a flickr
Veure el Blog