100 anys, Certamen de 1914
Divendres 31 de Juliol i Dissabte 1 de Agost

Com en edicions anteriors, el Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València de fa 100 anys va tindre també caràcter internacional, i durant la celebració va actuar com a banda invitada la Corps de Musique d'Élite de Ginebra, Suïssa, amb poc més de 100 músics i el director, el capità Zoller, que va exercir, al seu torn, com a membre del jurat del certamen en companyia del director del Conservatori de València, Ramón Martínez Carrasco, i del músic major del regiment Otumba número 49 de Xàtiva, Basilio Nieto Vallejo.

El certamen es va fer igual que l'any anterior a cavall entre els mesos de juliol i agost, concretament el 31 de juliol i l'1 d'agost de 1914, al tradicional marc de la Plaça de Bous de València.

Al voltant de les tres de la vesprada les bandes concursants van desfilar pels principals carrers de la ciutat per a convergir totes a la Plaça de Bous. A les quatre en punt va començar la vistosa desfilada de les huit bandes participants, que ho van fer per l'arena de la plaça i de les dos bandes invitades, la Corps de Musique d'Elite de Ginebra i la nostra Banda Municipal.

El primer dia de certamen, les tres bandes inscrites en la secció segona van interpretar l'obra obligada Orient et Occident de Camille Saint-Saëns, i a continuació van interpretar les cinc bandes inscrites de la secció primera una obra de lliure elecció, i va finalitzar el primer dia de concurs amb les actuacions de les dos bandes invitades, Corps de Musique d'Elite de Ginebra, Suïssa, i la Banda Municipal de València.

El segon i últim dia de certamen es va realitzar la cercavila pels cèntrics carrers de la ciutat fins a la Plaça de Bous, on sobre les quatre i mitja aproximadament, es va fer la desfilada oficial. Primerament van ser les cinc bandes participants en la secció primera, les qual van interpretar Carnaval noruec de Johan Severin Svendsen com a obra obligada i, a continuació, les tres bandes participants en la secció segona van interpretar cada una la seua obra de lliure elecció.

A l'acabar les actuacions de les dos bandes invitades es va donar a conéixer la decisió del jurat, que en la secció primera va atorgar el primer premi, dotat amb 3.000 pessetes, a la Banda del Patronat Musical de Torrent, dirigida pel mestre José María Rius Lerma; el primer accèssit, amb 2.000 pessetes, al Centre Instructiu Unió Musical de Llíria, dirigit per Eduardo Felip Suárez; el segon accèssit, i 1.000 pessetes, a la Lira Saguntina, dirigida per Antonio Palanca Masià; i el tercer accèssit, i 500 pessetes, a la Societat Instructiva i Musical de Manises, dirigida per Enrique García Gozalvo. Va participar també dins d'esta secció primera la Banda Filharmònica del Centro Vallense, de la Vall d'Uixó, dirigida per Joaquín Rambla Castelló, exclosa pel tribunal qualificador per concursar amb elements estranys a la banda.

En la secció segona la Banda Municipal d'Antella, dirigida per José García Pastor, va obtindre el primer premi dotat amb 2.000 pessetes, el primer accèssit i 1.000 pessetes va ser per a la Banda del Patronat Musical de Poble Nou de la Mar dirigida per José Borrero Pérez, sent el segon accèssit i 500 pessetes per a la Banda del Centre Artístic Musical de Paterna, dirigida per Vicente Peris Valero.


Alfredo Ruíz / Daniel Belloví