100 anys, Certamen de 1916
Dilluns 31 de Juliol i Dimarts 1 de Agost

Fa 100 anys, el Certamen de Bandes de Música de 1916 es va celebrar a la plaça de bous del carrer Xàtiva, entre els mesos de juliol i agost, concretament el 31 de juliol i l'1 d'agost, en el qual van participar un total de catorze bandes de concurs, set en secció segona i set en secció primera, a més de la participació de la Banda Municipal i l'Orquestra Municipal de València com a agrupacions convidades per a tancar els dos dies de Certamen.

Com tots els anys, a les 15 h es va repetir, com de costum, la cerimònia. Desfilada al ritme de pasdobles de les bandes participants per dirigir-se cap a la plaça de bous des de diferents punts de la ciutat, seguides d'un nombrós públic.

A les 16.30 h es va constituir el jurat, que estava format per Arturo Saco del Valle, músic major i director de l'Orquestra Simfònica de València; Ramón Martínez Carrasco, director del Conservatori de València; i Antonio Torrandell Alomar, director de la Banda del Regiment Mallorca Nº 13.

Acabada la desfilada, les set bandes de la secció segona, una rere l'altra, van anar pujant a la plataforma on van tocar com a obra obligada Obertura española, de Charles Marie Widor. Posteriorment, les set bandes de la secció primera van executar cadascuna la seua obra de lliure elecció. A les 20.30 h i com a agrupacions convidades, van participar la Banda Municipal de València, amb 70 músics i dirigida per Luís Ayllón Portillo, que tancà les actuacions del dia, i l'Orquestra Simfònica de València, amb 80 músics i dirigida per Arturo Saco del Valle.

El segon dia de certamen va començar igual que el primer, amb la desfilada pels carrers de la ciutat, convidant al públic a assistir al Certamen Musical. Una vegada totes les bandes van estar a la plaça de bous, va començar, a les 16 h, la desfilada de les bandes per l'arena de la plaça de bous. A continuació, van pujar a l'entarimat les bandes de la secció primera, que van tocar l'obra obligada Obertura el rey Lear Op. 4, d'Héctor Berlioz. A continuació, les bandes de la secció segona van interpretar la seua obra de lliure elecció, les quals van ser molt aplaudides pel públic. L'actuació finalitzà amb la participació, fora de concurs, de la Banda Municipal de València i de l'Orquestra Simfònica de València. Una vegada finalitzat l'acte, els components del jurat marxaren a deliberar al Pavelló Municipal i, a les 0.20 h, es donà a conèixer la resolució dels premis al Pavelló Municipal, al passeig de l'Albereda.

Els premis, de 150 pessetes, al pasdoble van ser: el primer dia, per al Centre Instructiu Unió Musical de Llíria, que va interpretar el pasdoble Sirène de Gabriel Allier i, el segon dia, per a la Banda Municipal de Godella, que va desfilar amb el pasdoble Canción de Harén de Camilo Pérez Laporta.

Premis de la secció primera: primer premi i 3.000 pessetes per a la Banda del Centre Artístic Musical de Montcada, formada per 55 músics i el seu director Joaquín Pérez Rodríguez, que van interpretar Escenas Napolitanas del compositor Jules Massenet. El primer accèssit i 2.000 pessetes per a la Banda Centre Instructiu Unió Musical de Llíria, formada per 52 músics dirigits per Eduardo Felip Suárez, que van interpretar Recuerdos (de la Sonata Nº 3) de Carl María Von Weber. El segon accèssit i 1.000 pessetes va ser per a la Societat Instructiva Musical de Manises, formada per 51 músics dirigits per Enrique García, que van tocar l'obertura Maila d'Albert Charles Roussel. El Tercer accèssit i 500 pessetes va recaure en la Banda Filharmònica Vallense de la Vall d'Uixó, formada per 60 músics dirigits per Joaquín Rambla, que interpretaren Walkyrias de Richard Wagner.

Es van quedar sense premi en aquesta secció la Banda Societat Musical la Unió de Sueca amb 53 places, que va interpretar l'obertura Maila d'Albert Charles Roussel, i va estar dirigida per Vicente Navarro; la Societat Musical de Vila-real, amb 55 places i dirigida per José Goterris, que també va interpretar l'obertura Maila d'Albert Charles Roussel; i la Banda Patronat Musical de Poble Nou del Mar de València, amb 50 places i sota la batuta de José Borrero, que va interpretar el primer i el segon temps de la Sinfonía del Nuevo Mundo del compositor Antonín Dvorak.

Premis de la secció segona: primer premi i 2.000 pessetes per a la Banda Corporació Musical de la Pobla de Vallbona que, amb 39 músics dirigits per Dionisio Pitarch Gomis, va interpretar l'obertura Silvana de Carl María Von Weber. El primer accèssit i 1.000 pessetes va ser per a la Banda la Lleialtat de Vilamarxant, també amb 39 places i dirigida per Alberto Martín Manzano, que va tocar l'obertura Egmont Op. 84 de Ludwig Van Beethoven. El segon accèssit i 500 pessetes va ser per a la Banda Agrícola de Monserrat, amb 40 músics dirigits per Antonio Rodríguez Baldó, que va interpretar l'obertura Silvana de Carl María Von Weber. El tercer Accèssit i 250 pessetes va recaure en la Banda Municipal de Tavernes de la Valldigna, amb 40 músics sota la batuta de Fernando Tormo Ibáñez, amb l'obra Sinfonía Fantástica d'Héctor Berlioz.

Les bandes que es van quedar sense premi en aquesta secció van ser: la Banda de la Societat Instructiva Musical de Benimaclet, amb 40 places i dirigida per Enrique Báez, que va interpretar l'obertura Mignon de Ambroise Thomas; la Banda Municipal de Godella, amb 39 places i dirigida per Mariano Ruano, que va interpretar l'obertura Ruy Blas de Félix Mendelssohn; i i la Banda del Centre Musical la Nova d'Alaquàs, amb 40 places i dirigida per Francisco Forment, que va tocar Las alegres comadres de Windsor d'Otto Carl Nicolai.

Alfredo Ruíz / Daniel Belloví