Fa 100 anys, Certamen de 1919
Divendres 1 d'agost i Dissabte 2 d'agost

Igual que l'any anterior, el Certamen de Bandes de Música de 1919 va tindre lloc en la Plaça de Bous de València, durant els dos primers dies d'agost, on van participar un total de set bandes de concurs, quatre en Secció Segona i tres en Secció Primera, a més de la Banda Municipal de València i la Banda Nacional de la Guàrdia Republicana de Lisboa com a agrupació convidada per a tancar els dos dies de Certamen.

Durant les primeres hores de la vesprada de l'1 d'agost, les bandes van desfilar entre diferents punts de la ciutat interpretant pasdobles i rebent els aplaudiments mentre passaven pel públic en direcció a la plaça de bous, on els esperava un públic nombrós.

A les cinc de la vesprada es va constituir el Jurat, que estava format en aquesta edició per Joaquim Fernándes Fão, com a President del Jurat i Director de la Banda de la Guàrdia Republicana de Lisboa, Basilio Nieto Vallejo, Músic Major del Regiment Otumba núm. 49 de guarnició a Xàtiva, Antonio Fornet Quilis, Professor del Conservatori de València i Rafael Pérez de Lucía, com a Secretari del Jurat. Una vegada constituït el jurat, va començar la desfilada dins de la plaça de bous.

A continuació, les quatre Bandes participants en la Segona Secció van interpretar com a obra obligada Obertura Don Juan, del compositor de Salzburg, Wolfgang Amadeus Mozart. Posteriorment, les tres Bandes de la Primera Secció van executar cadascuna l'Obra de Lliure Elecció. La primera vesprada del Concurs Musical va concloure amb l'actuació de la Banda Municipal de València, amb 70 músics i dirigida per Luis Ayllón Portillo, i amb l'actuació de la Banda Nacional de la Guàrdia Republicana de Lisboa, dirigida per Joaquim Fernándes Fão.

Una vegada el Jurat assegut a la tribuna, el segon dia de certamen va començar a les cinc de la vesprada amb la desfilada de bandes dins de la plaça de bous i, tot seguit, les Bandes de la Secció Primera van pujar a l'escenari per tal d'interpretar com a obra obligada Els Girondins, del compositor londinenc Henry Charles Litolff. A continuació, van intervenir les Bandes de la Segona Secció per a interpretar l'Obra de Lliure Elecció. El Certamen va acabar amb l'actuació de la Banda Municipal de València, dirigida per Luis Ayllón, i amb l'actuació de la Banda Nacional de la Guàrdia Republicana de Lisboa per a clausurar aquesta edició, dirigida per Joaquim Fernándes Fão, cap a les 20.35h. Els components del Jurat es van traslladar a l'edifici de l'Ajuntament de la ciutat per tal de deliberar i, a mitjanit, van emetre el veredicte en el Pavelló Municipal de la Fira, situat en el Passeig de l'Albereda. El resultat va ser el següent:

El Jurat, tenint en compte la puntuació i les circumstàncies particulars que concorrien en les bandes Unió Musical de Llíria i la Banda Municipal d'Alacant, va decidir refondre el Primer Premi i els Accèssits Primer i Tercer (aquest últim, desert) i crear dos Primers Premis.

Premis de la Primera Secció: Primer Premi compartit i 3.000 pessetes per a la Banda Municipal d'Alacant, amb 52 músics i el Director Luis Torregrosa García, que va interpretar el preludi de Els mestres cantaires de Richard Wagner, i per a la Banda Centre Instructiu Unió Musical de Llíria, amb 61 components i dirigida per Eduardo Felip Suárez, que va interpretar l'obra Els pescadors, del compositor José Cristino Franco Ribate. El Segon Accèssit amb 1.000 pessetes va ser per a la Banda Primitiva de Llíria, amb 52 intèrprets i el Director Emilio Seguí Ripoll, que va executar l'obertura Carnaval romà, d'Héctor Berlioz.

Premis de la Segona Secció: Primer Premi i 2.000 pessetes per a la Banda Corporació Musical de Pobla de Vallbona que, amb 40 músics i dirigits per José Borrero Viñas, va interpretar l'obra Suite, d'Ernest Guiraud. El Primer Accèssit i 1.000 pessetes va ser per a la Banda La Unió de Sueca, amb 40 places, que va tocar l'obertura Maila, d'Albert Charles Roussel, dirigida per Juan Gascó Camarena. El Segon Accèssit amb 500 pessetes va ser per a la Banda La Lleialtat de Vilamarxant, amb 39 músics i dirigida per Alberto Martín Manzano, que va interpretar l'obertura El diablo en Sevilla, del compositor valencià José Melchor Gomis Colomer. La Banda Victòria de Alcúdia de Carlet, amb 40 músics i dirigits per José García Pastor, va obtindre el Tercer Accèssit amb 250 pessetes, gràcies a la interpretació del quart temps de La Corte de Granada, de Ruperto Chapí Lorente.

Els premis al pasdoble amb 150 pessetes van ser, el primer dia, per a la Banda La Unió Musical de Sueca, que va interpretar el pasdoble Suspiros del Alma del mestre Juan Gascó Camarena, també Director de la Banda. El segon dia, com a anècdota curiosa del Certamen, va repetir el Premi al millor pasdoble del dia la mateixa banda amb el mateix director i el mateix pasdoble de l'any anterior, és a dir, va rebre el Premi la Banda Victoria d'Alcúdia de Carlet, que va executar el pasdoble Pobre España de José García Pastor, director de la Banda.

Els preus de les localitats en aquesta edició eren superiors als actuals, i oscil·laven entre 1,25 pessetes que costava l'entrada general de sol i 18 pessetes d'una llotja amb sis entrades per a cada audició, passant per les 2 pessetes de l'entrada general d'ombra, les 3 pessetes de la davantera de la segona naia i primera i segona contrabarrera, i les 4 pessetes de la davantera de la llotja de segona naia, la barrera i les cadires de replanell.

Alfredo Ruíz / Daniel Belloví