Fa 100 anys, Certamen de Bandes de 1922.
Dilluns 31 de Juliol i Dimarts 1 de Agost

Com era tradició des de 1888, el Certamen de Bandes de Música de 1922 es va celebrar a la plaça de bous de València, l'últim dia del mes de juliol i el primer dia del mes d'agost, en el qual va participar un total de huit bandes de concurs, cinc en la Secció Segona i tres en la Secció Primera, amb la Banda Municipal de València i la Banda Municipal de Barcelona com a agrupacions convidades per a tancar els dos dies de certamen.

A les 15:30 h del 31 de juliol, les bandes van anar desfilant des de diferents punts de la ciutat en direcció a la plaça de bous, mentre interpretaven pasdobles i rebien els aplaudiments del públic en passar. Eren les 16:30 h d'un dia bascós quan es va constituir el jurat del certamen, format en esta edició per José Subirá Puig, com a president del jurat i crític musical, Pedro Sosa López, compositor i professor del Conservatori de València, José María Navarro Ros, músic major del Regiment Mallorca núm. 13, Juan Lamotte de Grignon, director de la Banda Municipal de Barcelona, Francisco Catalá com a regidor de l'Ajuntament de València i Rafael Pérez de Lucía, com a secretari del jurat i, una vegada format el jurat, va tindre lloc la desfilada dins de l'arena de la plaça de bous.

A continuació, les cinc bandes participants en la Segona Secció van interpretar l'obra obligada "L'Étoile", del compositor Emmanuel Chabrier. Posteriorment, les tres Bandes de la Primera Secció van executar cadascuna l'obra de lliure elecció. El primer dia de certamen va concloure amb l'actuació de la Banda Municipal de València, amb 70 músics i dirigida per Luis Ayllón Portillo, i amb l'actuació de la Banda Nacional de Barcelona, dirigida per Juan Lamotte de Grignon.

El segon dia del certamen, a partir de les 15:45 h, les bandes de música participants van fer la desfilada pels carrers de la ciutat i, una vegada el jurat segut a la tribuna, a les 16:30 h va començar la desfilada de bandes per dins de la plaça de bous; a continuació, les bandes de la Secció Primera van pujar a l'escenari i van interpretar com a obra obligada "Hänsel und Gretel", del compositor alemany Engelbert Humperdinck.

A continuació, van intervenir les Bandes de la Segona Secció per a interpretar l'obra de lliure elecció. El certamen va acabar amb l'actuació de la Banda Municipal de València, amb 70 músics i dirigida per Luis Ayllón Portillo, i amb l'actuació de la Banda Municipal de Barcelona, dirigida per Juan Lamotte de Grignon. Al voltant de mitjanit, i al Pavelló de l'Ajuntament situat a l'Albereda, es va llegir el veredicte del jurat.

Es va decidir, tenint en compte els mèrits en la Secció Primera de la Banda Unió Musical i Primitiva, ambdues de Llíria, atorgar-les dos Primers Premis, com també en la Secció Segona, on també es van donar dos Primers Premis a les dues bandes de l'Alcúdia de Carlet, la Victòria i la Municipal.

Premis de la Primera Secció: Primer Premi compartit i 4.000 pessetes per a la Banda Primitiva de Llíria, amb 62 músics i dirigida per Emilio Seguí Ripoll, que van interpretar l'obertura "Sigurd",d'Ernest Reyer, i per a la Banda Centre Instructiu Unión Musical de Llíria, amb 58 components i dirigida per Eduardo Felip Suárez, que va interpretar l'obertura "Solemne 1812 Op. 49",de Piotr Ilich Txaikovski. El Segon Accèssit amb 1.000 pessetes va ser per a la Banda La Lira de Bétera, amb 58 intèrprets i Francisco Barceló Riquelme com a director, que va executar l'obertura "Libussa", del compositor eslovac Bedrich Smetana.

Premis de la Segona Secció: Primer Premi compartit i 3.000 pessetes per a la Banda La Primitiva de l'Alcúdia de Carlet que, amb 40 músics i dirigida per Antonio Palanca Villar, va interpretar la "Gran Fantasía Española", de Ricardo Villa González, i per a la banda La Victòria de l'Alcúdia de Carlet, formada per 40 intèrprets i dirigida per José García Pastor, amb l'obertura"Ruy Blas", de Felix Mendelssohn Bartholdy. El Segon Accèssit amb 1.000 pessetes va ser per a la Banda La Esmeralda, d'Almassora, amb 40 músics i Federico Agut Manrique com a director, que va interpretar "Le Roi d'Ys", d'Edouard Lalo. La Banda Primitiva de Carlet, amb 40 músics i dirigida per José García Pastor, va obtindre el Tercer Accèssit amb 500 pessetes, amb la interpretació de "La Revoltosa" de RupertoChapí Lorente. L'única banda del certamen que no va aconseguir cap premi eixe any va ser el Centre Instructiu Musical La Armónica de Bunyol, que es va presentar en la Segona Seccióamb 40 músics que van interpretar l'obertura "La festa", de Franz Von Suppé, amb José María Gregorio Morató Ballester com a director.

Els premis de 250 pessetes al pasdoble es van atorgar el primer dia per a la Banda La Lira de Bétera, que va interpretar l'obra "Bétera", del mestre Manuel Palau Boix, i el segon dia el premis va ser per a la Banda La Armónica de Bunyol, amb el pasdoble "Del carrer i de l'horta", de Mariano Pérez Sánchez.

Un total de 13.540 persones va acudir a presenciar esta edició del certamen a la plaça de bous, i es van recaptar 34.745 pessetes en la venda d'entrades.

Alfredo Ruíz / Daniel Belloví