HISTÒRIA

Fa 100 anys, Certamen de Bandes de 1923.

Dimecres 1 i Dijous 2 d'Agost

El Certamen de 1923 es va celebrar en la Plaça de Bous de València els dies 1 i 2 d'agost participant, en aquesta edició, un total de cinc bandes de concurs (tres menys que en l'edició anterior).

En aquesta ocasió van participar, en qualitat d'agrupacions convidades, les bandes municipals de Madrid i València per a clausurar els dos dies del Certamen.

El jurat estava compost per Ricardo Villa González, director de la Banda Municipal de Madrid, José Bellver Avella,professor del Conservatori de València, Julián Palanca Masiá , compositor, músic major del Regimiento Badajoz nº73 i director de bandes, i Rafael Pérez de Lucía, en qualitat de secretari del jurat.

DÍA 1: Feia un dia de xafogor, moltíssima calor. En la Plaça hi havia poc públic i poca animació. De les cinc bandes participants, tres d'elles s'havien inscrit en la Primera Secció i només dos en la Segona Secció. El Concurs anava decaient; anava perdent alegria i animació.

Els pasdobles de desfilada que van executar les bandes van ser els següents:

  • - Unión Musical de Villamarchante Rosario Olmos d'Alberto Martín Manzano, director de la banda.
  • - Victoria de Alcudia de Carlet: En la Matea d'José García Pastor, director de la banda.
  • - Ateneo Musical Obrero de Torrente: El Chispero y las Majas de Pedro Sosa López, , sota la direcció de José María Rius Lerma.
  • - Primitiva de Liria: El Teniente Raposo de Julián Palanca Masiá, , sota la direcció d' Emilio Seguí Ripoll.
  • - Centro Instructivo Unión Musical de Liria: Le Cortège de Cupidon de Francis Popy, dirigida per Eduardo Felip Suárez.


Van tancar la desfilada la Banda Municipal de Valencia, dirigida per Luis Ayllón Portilloque va executar el pasdoble titulat Osende, de Dionisio Méndez Irastorza i, finalment, lala Banda Municipal de Madrid, dirigida pel segon director, Miguel Yuste Moreno, que va interpretar la cercavila de La Dolores de Tomás Bretón Hernández.

En finalitzar la desfilada va començar el Concurs amb la participació de les bandes de la Segona Secció, que van interpretar l'obra obligada Euryanthe, Op.81 (obertura de la ópera) de Carl Maria von Weber, i després les bandes de la Primera Secció que van executar l'obra de lliure elecció.

Per a finalitzar el primer dia del concurs van actuar les següents bandes:

  • - Banda Municipal de Valencia (70 places), dirigida per Luis Ayllón Portillo, que van interpretar El Festín de Baltasar, de Salvador Giner Vidal, i de regal, Lo Cant del Valencià, de Pedro Sosa López, present en l'acte. Va finalitzar la seua actuació amb l'Himno de la Exposición, de José Serrano Simeón.
  • - Banda Municipal de Madrid (90 places), dirigida per Ricardo Villa González, qui va baixar de la tribuna del jurat per a dirigir a la banda madrilenya. Va interpretar la Gran Fantasía de las Walkirias, de Richard Wagner. Posteriorment va dirigir L’Entrà de la Murta, de Salvador Giner Vidal, i la jota de La Dolores de Tomás Bretón Hernández. L'actuació es va tancar amb el pasdoble Gerona, de Santiago Lope.

DÍA 2: Des de la Glorieta van partir les bandes desfilant amb pasdobles per a convergir en la Plaça de Bous. Igual que el dia anterior, hi havia poca animació i escàs entusiasme entre els partidaris de les bandes respectives. A les 16:30h va començar la desfilada de les bandes participants i les Bandes Municipals de València i Madrid. Els pasdobles que van tocar cadascuna d'elles van ser els següents:

  • - Unión Musical de Villamarchante: Rondalla Valenciana, de Rodolfo Mora Arenes.
  • - Victoria de Alcudia de Carlet: García Pastor de Rodolfo Mora Arenes.
  • - Ateneo Musical Obrero de Torrente: En Avant de Ménzel.
  • - Primitiva de Liria: Lérida de Nicolás García Ibáñez.
  • - Centro Instructivo Unión Musical de Liria: Les Sirène de Gabriel Allier.
  • - Banda Municipal de Valencia: El Niño de Jeréz de Cleto Zavala Arámbarri.
  • - Banda Municipal de Madrid: Canciones de la Huerta del compositor Mariano Pérez Sánchez.


En finalitzar la desfilada va començar el Concurs amb la participació de les bandes de la Primera Secció que van interpretar com a obra obligada l'obertura simfònica del compositor Vicent d’Indy. Seguidament ho van fer les bandes de la Segona Secció que van executar l'obra de lliure elecció i, finalment, sense opció a premi, van actuar les següents agrupacions:

  • - Banda Municipal de Valencia, dirigida per Luis Ayllón Portillo, que va interpretar Tannhäuser, obertura de Richard Wagner. De bis van interpretar L’Entrà de la Murta i Lo Cant del Valencià, de Salvador Giner i Pedro Sosa, respectivament, finalitzant l'actuació amb l’Himno de la Exposición de José Serrano Simeón.
  • - La Banda Municipal de Madrid, dirigida per Ricardo Villa González, va interpretar el poema simfònic Los Preludios de Franz Liszt, interpretant de regal el pasdoble Gerona, de Santiago Lope, La Boda de Luis Alonso, de Gerónimo Giménez i, per a finalitzar, la jota El Molinero de Subiza, de Cristóbal Oudrid.


A les dotze de la nit es van presentar en el Pavelló Municipal de la Fira els components del Jurat, juntament amb l'Alcalde de València i regidors pertanyents a la comissió de Música, per a procedir a emetre la corresponent decisió que es dugué a terme en presència dels directors de les bandes concursants, excepte dels directors de les bandes de Llíria que no van assistir.

Els premis que va atorgar el jurat a les bandes concursants van ser els següents:

  • Primera Secció: les bandes Primitiva y Unión Musical de Llíria van compartir el primer premi, sense ordre de prelació, assignant-los 4.000 pessetes a cadascuna. El premi d'accésit va ser per a la banda Ateneo Musical Obrero de Torrente, dotat amb 2.500 pessetes.
  • Segona Secció: primer premi per a la banda Victoria de Alcudia de Carlet , amb una assignació de 3.000 pessetes, il'accésit per a la banda Unión Musical de Villamarchante, dotat amb 1.500 pessetes.
  • • Es van donar dos premios de pasodoblesdotats en 250 pessetes per a cada banda, a la Unión Musical de Villamarchante i a l'Ateneo Musical Obrero de Torrente.


En acabar la lectura de la decisió del Jurat, el director de la banda Ateneu Musical Obrer de Torrent, José María Rius Lerma, va fer constar que feia quinze dies que ja se li va dir el resultat que acabava de llegir-se. En abandonar els directors el Pavelló, no va haver-hi ni un aplaudiment ni una felicitació. En canvi, sí que va haver-hi discussions acalorades, protestes i crits. El descontentament va ser general, fins al punt que ni fins i tot els victoriosos van mostrar la satisfacció pròpia del cas.

Un total de 5.331 persones van acudir, en aquesta edició, a veure el Certamen a la Plaça de Bous (8.209 menys que l'any anterior), recaptant-se un total de 13.074 pessetes en concepte d'entrades (21.671 pessetes menys que l'any anterior).

Una Historia Irrepetible en el Mundo Musical
Certamen Internacional de Bandas de Música Ciudad de Valencia
Alfredo Ruiz Cerveró