100 anys, Certamen de 1915.
Divendres 30 de Juliol i Dissabte 31 de Juliol

Ja al matí del divendres 30 de juliol, les bandes inscrites van desfilar pels carrers de la ciutat interpretant pasdobles fins a l'Ajuntament on els va rebre l'alcalde. A les tres de la vesprada van partir des de diversos punts de la ciutat cap a la Plaça de Bous per a iniciar el concurs oficial a les 16.30 h.

Després d'interpretar cada banda un pasdoble dins de la Plaça de Bous, va començar l'actuació de les set bandes participants en la secció segona que este dia van interpretar l'obra obligada, l'Obertura Silvana de Carl María Von Weber; a continuació va interpretar l'obra de lliure elecció les cinc bandes de la secció primera i va acabar l'audició d'este primer dia amb la participació de les tres bandes invitades: la Banda Municipal de València, amb 70 places i dirigida pel mestre Luis Ayllón; el Centre Filharmònic de Còrdova Eduardo Lucena, amb 85 places i dirigida per José Molina; i la Banda Municipal de Madrid amb 90 places, dirigida pel mestre Ricardo Vila, que formava part del jurat d'esta edició del certamen juntament amb el compositor i crític musical Rogelio del Villar i el professor del Conservatori de València, José Bellver.

A les quatre de la vesprada del dissabte 31 de juliol, començava el segon dia d'audicions del certamen amb la desfilada de pasdobles dins de la Plaça de Bous. Una vegada va haver finalitzat es va iniciar la fase de concurs, de manera que les bandes de secció primera van interpretar com a obra obligada l'Obertura Maila, del compositor francés Albert Charles Roussel. A continuació les bandes de la secció segona van interpretar la seua obra de lliure elecció. Per a finalitzar van actuar igual que el dia anterior, la Banda Municipal de València, el Centre Filharmònic de Còrdova Eduardo Lucena, i la Banda Municipal de Madrid, que dirigida per Ricardo Vila va executar la Fantasía Española composta pel director, que va finalitzar la seua actuació amb diversos bisos molt aplaudits a les nou menys quart de la nit.

A les onze i mitja de la nit es va fer públic al Pavelló de l'Ajuntament i en presència dels directors el veredicte del jurat, que va ser acollit molt favorablement per l'opinió i va ser considerar just. Els directors de les bandes premiades van arreplegar els diplomes sense formular cap protesta.

Els premis al pasdoble amb 150 pessetes van ser, el primer dia per a la Banda Agrícola de Montserrat, que va interpretar el pasdoble Ecos Valencianos de Francisco Andrés Romero i per a la Banda Filharmònica de Crevillent, el segon dia amb el pasdoble Todo son nubes de Román de San José Redondo.

Premis de la secció primera: primer premi i 3.000 pessetes per al Centre Instructiu Unió Musical de Llíria amb 49 músics i el seu director Eduardo Felip, que van interpretar el Carnestoltes Noruec Op. 14 del compositor noruec Johan Severin Svendsen; primer accèssit i 2.000 pessetes per a la Banda Societat Musical de Vila-real, amb 50 músics i dirigits per José Goterris Sanmiguel, van interpretar l'Obertura dramàtica 1915 del seu director. El segon accèssit, amb 1.000 pessetes, va ser per a la Banda Primitiva de Manises, amb 50 músics i dirigits per Borrero Viñas, que van tocar l'Obertura Egmont de Ludwig Van Beethoven. El tercer accèssit, amb 500 pessetes, va recaure en la Banda Filarmónica del Centro Vallense de La Vall d'Uixó, amb 50 músics dirigits per Joaquín Rambla Castelló, que també va interpretar el Carnestoltes Noruec Op. 14 de Johan Severin Svendsen. Es va quedar sense premi en esta secció la banda Societat Instructiva Musical de Manises, amb 55 places, que va interpretar les Escenes Pintoresques de Jules Massenet, dirigits per Enrique García Gozalvo.

Premis de la secció segona: primer premi i 2.000 pessetes per a la Banda Primitiva de Montserrat, que amb 37 músics i dirigits per Miguel Navarro Campos van interpretar l'obertura Ruy Blas de Félix Mendelssohn Bartholdy. El primer accèssit i 1.000 pessetes va ser per a la Banda Municipal de Tavernes de la Valldigna, amb 39 places, que van tocar Un dia a Viena de Franz Von Suppé dirigits per Fernando Tormo Ibáñez. El segon accèssit, amb 500 pessetes, va ser per a la Banda Primitiva de Carcaixent, amb 39 músics i dirigits per Antonio Palanca Masià que també van interpretar el Carnestoltes Noruec Op. 14 de Johan Severin Svendsen. El tercer accèssit i 250 pessetes va recaure en la banda Corporació Musical de la Pobla de Vallbona amb 36 músics, davall la batuta de Dionisio Pitarch Gomis, van executar Les Erynnies de Jules Massenet.

Les bandes que es van quedar sense premi en esta secció van ser: la Banda Filharmònica de Crevillent amb 40 places, dirigida per Manuel Sánchez Samper, que va interpretar l'obertura France de Víctor Buot; la Banda Agrícola Musical de Montserrat, de 36 places, que dirigida per Antonio Rodríguez Baldó, que van interpretar l'obertura Euryanthe Op. 81 de Carl Maria Von Weber, i la Banda Municipal d'Antella, també amb 36 places i dirigida per José García Pastor, que van tocar l'obertura de Ruy Blas, de Félix Mendelssohn Bartholdy.

Alfredo Ruíz / Daniel Belloví