100 anys, Certamen de 1918
Dijous 1 d'agost i Divendres 2 d'agost

Fa 100 anys el Certamen de Bandes de Música de 1918 es va celebrar a la Plaça de Bous del carrer Xàtiva durant els dos primers dies del mes d'agost, en el qual van participar un total de nou bandes de concurs, cinc en segona secció i altres quatre en primera secció, amb la participació de la Banda Municipal de València i els orfeons i cobles de Figueres com a agrupacions convidades per tancar els dos dies de certamen.

A primeres hores de la vesprada de l'1 d'agost, com tots els anys, les bandes van desfilar al so de pasdobles cap a la Plaça de Bous, rebent els aplaudiments del nombrós públic.
A les cinc de la vesprada es va constituir el jurat, que estava format en aquesta edició per Tomás Barrera Saavedra, Compositor i vicepresident de l'SGAE; José Subirà Puig, crític musical de Barcelona; i Aurelio Gutiérrez Pascual, director de la Banda del Regimiento Gerona Nº 22 de guarnició a Saragossa. Una vegada constituït el jurat, va començar la desfilada dins de la Plaça de Bous.

Seguidament, les cinc bandes participants en la segona secció, van interpretar com a obra obligada El diablo en Sevilla, del compositor valencià José Melchor Gomis Colomer. Posteriorment, les quatre bandes de la primera secció van executar cadascuna la seua obra de lliure elecció. La primera vesprada del concurs musical va concloure amb l'actuació de la Banda Municipal de València, formada per 70 músics i dirigida per Luis Ayllón Portillo, i dels orfeons i cobles de Figueres, dirigits per Enrique Sans i Jaime Turias.

El segon dia de certamen, a les cinc de la vesprada i una vegada assegut el jurat a la seua tribuna, va començar la desfilada de bandes dins de la Plaça de Bous i, tot seguit, van pujar a l'escenari les bandes de la primera secció per interpretar com a obra obligada Triana, de la Suite Iberia d'Isaac Albéniz, en una transcripció de Miguel Asensi. Seguidament, van intervenir les bandes de la segona secció, que van interpretar la seua obra de lliure elecció. El certamen va finalitzar amb l'actuació dels orfeons i cobles de Figueres i de la Banda Municipal de València, que primer van actuar per separat, tot i que, per a acabar la vetlada, van acabar unint-se i configurant un cor de 137 veus i interpretant l'Himne de València, de José Serrano. El certamen acabà sobre les nou de la nit, quan el jurat es va desplaçar a deliberar a l'edifici de l'Ajuntament de la ciutat. A mitjanit es va fer públic la decisió del jurat al Pavelló Municipal de la Fira, situat al Passeig de l'Albereda. El resultat va ser:
premis de la primera secció: primer premi i 3.000 pessetes per a la Banda Primitiva de Llíria, amb 51 músics i el seu director Emilio Seguí Ripoll, que va interpretar l'obertura Pallás, de Gabriel Parès. Primer accèssit i 2.000 pessetes per a la banda Centre Instructiu Unió Musical de Llíria, amb 61 components i dirigida per Eduardo Felip Suárez, que va interpretar l'obertura Oberon, de Carl María Von Weber. El segon accèssit amb 1.000 pessetes va ser per a la Banda Filharmònica Vallense de la Vall d'Uixó, amb 51 intèrprets i el seu director Joaquín Rambla Castelló, que va interpretar l'obertura Los maestros cantores, de Richard Wagner. El Centre Artístic Musical de Montcada, amb 56 músics i dirigit per Joaquín Pérez Rodríguez, va obtenir el tercer accèssit amb 500 pessetes, per la interpretació de Rapsodia Húngara Nº 2 en Do# menor, de Franz Liszt.

Premis de la segona secció: primer premi i 2.000 pessetes per a la Banda La Lleialtat de Vilamarxant, que amb 40 músics i dirigida per Alberto Martín Manzano, va interpretar l'obertura Cleopatra, de Luigi Mancinelli. El primer accèssit i 1.000 pessetes va ser per a la Banda Victoria de l'Alcúdia de Carlet que, amb 40 places, va tocar l'obertura Sigurd, del compositor Ernest Reyer, dirigida per José García Pastor. El segon accèssit amb 500 pessetes va ser per a la banda Corporació Musical de la Pobla de Vallbona, amb 40 músics i dirigida per Dionisio Pitarch Gomis, que va interpretar l'obertura Cleopatra, de Luigi Mancinelli. La banda La Nova d'Aldaia, amb 38 músics i dirigida per Rafael Soler, va obtenir el tercer accèssit amb 250 pessetes, per la interpretació de l'obertura La Festa, de Franz Von Suppé. Es va quedar sense premi en aquesta secció la Unió Musical de Bétera, amb 40 places i dirigida per José Fuentes Martínez, que va interpretar l'obertura El lago de las hadas, de Daniel François Esprit Auber.

Els premis al pasdoble, amb 150 pessetes, van ser, el primer dia, per a la Banda Filharmònica Vallense de la Vall d'Uixó, que va interpretar el pasdoble Crepúsculo primaveral, del mestre Miguel Gimeno Puchalt i, el segon dia, per a la Banda Victoria de l'Alcúdia de Carlet, que va executar el pasdoble Pobre España, de José García Pastor, director de la banda.

Els preus de les localitats en aquesta edició eren superiors als de l'actualitat, ja que oscil·laven entre la pesseta que costava l'entrada general de sol, fins a les 12 pessetes d'una llotja amb sis entrades per a cada audició, passant per les 1,50 pessetes de l'entrada general d'ombra, les 2,50 pessetes de la davantera del segon corredor i primera i segona contrabarrera, i les 3 pessetes de la llotja davantera del segon corredor, la barrera i les cadires de replà.

Alfredo Ruíz / Daniel Belloví