Banda de Música de la Cruz Roja de Valencia


Banda de Música de la Cruz Roja

HISTORIAL DE LA BANDA

La Banda de Música de la Creu Roja Espanyola de València va nàixer allà pels anys 30 del segle passat, al voltant de la 45 Brigada de Tropes Sanitàries de la dita institució. Formava part com a colofó en totes les formacions que es realitzaven, així com en efemèrides de la ciutat; per exemple en l'homenatge que València dedicava tots els anys al mestre Giner.

No tenim notícia exacta, però des de la fundació fins a inicis dels anys 80 esta banda va ser acollida i contractada per la Plaça de Bous de València, on va actuar i amenitzar tots els festejos allí realitzats.

Entre els directors més destacats recordem Enrique Meri, Ramón Ramírez, Vicente Palau, Mariano Puig, Ramón Capella Palmero. Des de l'any 1972 dirigix la banda Francisco Morató Cordellat i s'ocupa pràcticament de tot el seu funcionament, de l'artístic i administratiu. En el passat mes de març es va nomenar director titular de la banda Francisco Folgado Mateu.

Com a actuacions més destacables podríem mencionar la participació pràcticament anual en la Festa de la Primavera, celebrada als Jardins de Vivers i organitzada per l'Associació Asindown, actes-homenatge a la tercera edat a casals fallers i residències de majors, acte benèfic al Centre d'Acollida de Menors Sant Joan Baptista..., i per descomptat la participació en els concerts benèfics organitzats per la Creu Roja a benefici del Corn d'África, Música per Lorca, prodamnificats pel terratrèmol de Lorca o l'oferit al juliol de 2012 a la plaça de l'Ajuntament de València amb motiu de la celebració a la nostra ciutat del Sorteig de l'Or de Creu Roja.

La banda està formada totalment per voluntaris.


BIOGRAFÍA DEL DIRECTOR

Jesús Perelló Fuster

Jesús Perelló Fuster va nàixer a Bunyol (València), va realitzar estudis d'oboé amb la més alta qualificació, amb els mestres Martí i F. Salanova, contrapunt, fuga, harmonia i direcció d'orquestra i després de la prova d'accés al Conservatori de Rotterdam, va realitzar estudis de direcció de banda i orquestra amb Arix Van Beek, Jean Koops, Jean Cober, i Heinz Friessen, entre altres.

Va realitzar cursets de direcció amb el mestre Cervera Collado.

Va perfeccionar estudis de direcció d'orquestra al Conservatori Superior de Madrid amb el mestre García Asensio.

Ha dirigit la Jove Orquestra de L'Artística de Bunyol en els Festivals d'Orquestres Juvenils de València, l'Harmònica de Sant Antoni, la Unió Musical de Iàtova, l'Harmonia de Montroi, el Centre Artítiscomusical de Montcada, la Unió Musical Alacuasense, la Unió Musical de Godelleta, la Banda Simfònica de l'Artística de Bunyol, l'Orquestra del Conservatori de Rotterdam, la Banda Juvenil Nacional d'Holanda, la Banda de Berlicum (Holanda), l'Ateneu Musical de Cullera, etc.

Va actuar com a director invitat dirigint la Banda Municipal d'Alacant.

També ha sigut director invitat en diverses ocasions de la Banda Municipal de Madrid.

Ha dirigit l'Harmònica de Sant Antoni durant 20 anys, a la qual va arribar amb 22 músics i quan se'n va anar va deixar la Banda en Secció Especial del Certamen Ciutat de València, amb 100 músics.

La Diputació de València li va encarregar l'any 1990 la gravació d'un disc de Música Valenciana.

En l'actualitat dirigix la Unió Musical de Godelleta i la seua Escola de Música, escola que compta amb 200 alumnes, 23 professors, un grup de percussió, grups de cambra, Banda Juvenil, Banda Infantil i Cor, escola i banda pràcticament inexistents a la seua arribada a finals dels anys huitanta.

Amb la Unió Musical de Godelleta ha gravat 5 discos de diversos autors, i també ha realitzat, amb esta mateixa societat gires per França, Holanda, Portugal, les Illes Canàries, Galícia, i diverses ciutats espanyoles, totes elles fora de la Comunitat Valenciana.

Pertany al conjunt de solistes Mare Nostrum, amb el qual ha realitzat gires de concerts per París, Nova York, l'Havana, Madrid, Barcelona, Bilbao, etc.

En l'actualitat és solista, per oposició, de corn anglés, en la Banda Municipal de València, des de l'any 1976.