ANDALUCÍA (Suite Nº 2) (OP 74)


Composta entre desembre de 2007 i gener de 2008, esta obra està ambientada en la meua terra andalusa, on vaig passar la infància i l'adolescència. No és una obra descriptiva, encara que si pretenc plasmar-hi ambients d'eixa terra tan bella.

Amb el primer temps, "Aromas de Sevilla", desitge barrejar diversos ambients d'eixa meravellosa ciutat. Comença amb una escala frígia espanyola de 8 sons en els greus i s'incorporen nous instruments en el mateix ambient per a passar a unes sevillanes típiques cantades pel piccolo i el corn anglés. Una altra xicoteta melodia a càrrec de l'oboé, acompanyat d'apunts rítmics a càrrec dels metalls, i mes tard en tutti i acompanyats d'un ritme de bateria i percussió una altra melodia a càrrec del fiscorn, per a passar a un recitatiu a càrrec del saxo soprano, el qual desemboca en el da capo per a acabar amb les sevillanes del principi.

El segon temps és una "Danza" en 3/8 amb molts trencaments rítmics i amb diverses intervencions a solo de l'oboé, clarinet, clarinet baix, piccolo, corn anglés i metalls.

El tercer moviment són unes "Bulerías". Adaptació del III Temps -En la lumbre-, de la meua "sonata flamenca" (op 74) per a saxo alt i piano. Una peça en què encara que no me n'isc absolutament de la nostra escala frígia, està tractada molt jazzísticament, rítmica, melòdica i harmònicament.

Esta obra, per la seua complexitat rítmica, melòdica i harmònica, és un gran repte per a qualsevol banda de música, per la qual cosa cal felicitar efusivament la Banda Municipal d'Albacete per la seua excel·lent i encomiable entrega al treball realitzat, per a dur a terme la "seua estrena mundial" amb una magistral i impecable interpretació.