JOAN RIBÓ I CANUT


Ja fa molt de temps que el Certamen Internacional de Bandes de Música es va convertir en un clàssic de la vida cultural i artística de la ciutat de València. També en un referent de la seua intensa i molt variada pulsió musical, en un senyal d'identitat, conegut i reconegut, dins d'un àmbit, el de les bandes, que forma part de l'ADN dels valencians i les valencianes, orgullosos i orgulloses de ser una potència mundial tant en nombre de formacions com d'instrumentistes i compositors.

Parlar de música de banda en esta terra és fer-ho d'un dels atractius sempre presents en el paisatge cultural i social valencià, d'un ingredient imprescindible, d'un element vertebrador del nostre territori a través de desenes d'entitats musicals on es forma i s'educa, on s'ensenya a estimar la música des de l'edat més primerenca i, el queencara és més important, a interpretar-la i compartir-la al costat dels altres en harmonia. No hi ha festa ni celebració, ni desfilada, ni cercaviles sense música de banda.

La ciutat de València se sent joiosa d'acollir una vegada més un certamen que va nàixer ni més ni menysque en 1886 i que ha anat creixent i desenvolupant-se, adaptant-se a nous temps, ampliant horitzons i tornant-se internacional, des d'esta ciutat que en cada nova edició es bolca en la tasca de ser el Cap i Casal de les bandes de la Comunitat Valenciana i feliç amfitriona de les que arriben d'altres llocs de l'Estat espanyol i de la resta del món. En la tasca de ser l'escenari perquè s'escolte la millor música de banda.

El Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València, en la seua 132 edició, torna a celebrar-se sota el paraigua de la Gran Fira de Juliol, en eixe trepidant mes de maridatge entre la festa, la gaubança per l'arribada de l'estiu i la intensificació -encara més- de la vida al carrer, amb les manifestacions culturals i artístiquesmés variades. Un esdeveniment musical en el qual enguany augmenten a sis els escenaris del Precertamen que se celebra els dies 16, 17 i 18 de juliol, com a aperitiu de les vetlades que s'iniciaran el dia 19 i conclouran el 22 de juliol amb la Secció d'Honor.

És un vertader plaer saludar l'arribada d'un certamen que és un atractiu aparador de prestigi internacional tant per a les formacions que hi competixen com per a les bandes convidades, que preparen minuciosament la seua gran cita a la ciutat de València.

Joan Ribó i Canut
Alcalde de València