HISTÒRIA SALUTACIONS INSTITUCIONALS JURAT ORGANITZACIÓ COMPOSITORS PROGRAMA GALERÍA CIBM



Ateneo Musical y de Enseñanza "Banda Primitiva" de Lliria

Ateneo Musical y de Enseñanza "Banda Primitiva" de Lliria

HISTORIAL DE LA BANDA

La Banda Primitiva de Llíria (1819) és la banda civil més antiga de l'estat amb quasi 200 anys d'història.

És l'única banda que ha aconseguit obtindre el primer premi del Certamen de València durant 3 segles consecutius (1888-1988-2005).

Des dels seus començaments fins a l'actualitat, la Banda Primitiva ha realitzat innumerables concerts, actes culturals, desfilades, etc. Ha actuat pràcticament en la totalitat de les ciutats espanyoles i en diversos països d'Europa com ara Alemanya, Bèlgica, França, Holanda i Suïssa; d'Amèrica del Nord com ara els Estats Units (Nova York i Los Angeles) i a Àsia com ara la Xina (Beijing i Shanghai).

Ha sigut dirigida, a més de pels seus directors titulars, per algunes de les més prestigioses batutes europees com ara Sergiu Celibidache, Desirée Dondaine, Odón Alonso, Rafael Frühbeck de Burgos, Jan Molenar, Luis Cobos, Manuel Galduf i Jan Cober.

Així mateix, s'ha d'assenyalar tant la difusió de les seues interpretacions a través de diversos CD, DVD, com ara els concerts i programes realitzats en les diferents televisions estatals i estrangeres. A més de les seues col·laboracions, més recents, en Congressos (com ara el XII Congrés Nacional sobre la Sida, el 20 de maig de 2009), en actes benèfics (com ara el Concert a Benefici d'ADELA-CV el 16 de maig de 2009), entre altres molts concerts.

Des del març de 2008 és director titular el mestre Miguel Moreno Guna.


BIOGRAFÍA DEL DIRECTOR

Miguel Moreno Guna

Va nàixer a Llíria (València) i va començar els seus estudis musicals al si de la Banda Primitiva. Posteriorment va continuar al Conservatori Superior de Música de València, per a finalitzar-los al Real Conservatorio Superior de Música de Madrid, on va obtindre el premi extraordinari final de carrera en l'especialitat de tuba.

Ha sigut membre fundador de la JONDE i suboficial músic de la Banda de la Guàrdia Real. Ha realitzat cursos de direcció d'orquestra amb els mestres Enrique García Asensio, Manuel Galduf, Francisco Navarro Lara i amb Miguel Ángel Gómez Martínez a la Universitat d'Alcalá.

Des de 1996 forma part del grup "The Sir Aligator's Company" amb els quals ha gravat diversos cd.

Ha col·laborat amb diverses orquestres com ara l'ONE i RTVE, Simfònica de Madrid, Comunitat de Madrid, Orquestra de Picardie (França), etc.

L'any 1993 va realitzar una gira per Espanya i Portugal amb l'Orquestra Filharmònica d'Israel dirigida per Zubin Metha.

Ha sigut professor de la JONDE, OS d'Estudiants de la Comunitat de Madrid, Jove Banda Simfònica de Castella i Lleó, etc.

Entre altres molts, ha actuat amb els següents directors: Jesús López Cobos, Aldo Ceccato, Sergiu Comissiona, Rafael Frühbeck de Burgos, Manuel Galduf, Lorin Maazel, Enrique García Asensio, Adrian Leaper, etc.

Des de principis del 2002 fins al 2008 va dirigir la Banda Simfònica del RCSM de Madrid, i a més, des d'octubre de 2004 l'Orquestra de Vents d'esta mateixa entitat.

Al setembre de 2004 va ser invitat a dirigir l'Orquestra de Sopros de Troviscal (Portugal).

A l'abril de 2005 va dirigir com a invitat l'Orquestra d'Extremadura i ho va tornar a fer al novembre i desembre d'eixe mateix any.

Al maig de 2005 va participar com a director de la Banda Simfònica del RCSM de Madrid en el XV Festival Israelià de Bandes Juvenils, on va obtindre el primer premi de totes les categories. A més, va dirigir la Banda Nacional de la Policia Federal Israeliana.

Al juliol de 2006 va dirigir la Trobada d'Estiu de l'Orquestra Jove d'Extremadura i la seua posterior gira de concerts.

Està en possessió de la Medalla d'Or del Fòrum Europa 2001.

Al juny de 2007 va dirigir la Banda Juvenil de l'Estat de Yucatán (Mèxic).

Ha sigut director invitat en la JOBASCYL (Jove Banda Simfònica de Castella i Lleó) al juliol de 2009 i en la Banda Municipal de Palma de Mallorca (març de 2010).

Des de març de 2008 és director titular i artístic de l'Ateneu Musical i d'Ensenyança Banda Primitiva de Llíria.

Està en possessió del Diploma d'Estudis Avançats per la Universitat SEK de Segòvia. En l'actualitat realitza la seua tesi per a l'obtenció del grau de doctor en l'anteriorment anomenada universitat.