HISTÒRIA SALUTACIONS INSTITUCIONALS JURAT ORGANITZACIÓ COMPOSITORS PROGRAMA GALERÍA CIBM



Banda Municipal de Valencia

Banda Municipal de Valencia

HISTORIAL DE LA BANDA

L'any 1901 el regidor de l'Ajuntament de València, periodista i crític d'art, Vicente Ávalos Ruiz, va proposar a la màxima autoritat musical de l'època, Salvador Giner, la creació de la Banda Municipal davall la direcció de Santiago Lope, el qual va dirigir el seu primer concert el dia 8 de desembre de 1903 a la Plaça de Bous, en el qual es va interpretar, entre altres obres, per primera vegada, L'Entrà de la Murta" composta pel mestre Giner per al primer concert de la Banda Municipal.

Amb el mestre Lope al capdavant, l'agrupació valenciana va aconseguir innumerables èxits. Entre ells tres primers premis en el Certamen Internacional de Bilbao, l'any 1905.

Amb el transcurs del temps la Banda Municipal ha tingut al capdavant diversos directors titulars: els mestres Vega, Ayllón, Seguí, Palanca, Ferriz, Garcés, Ribelles i Pablo Sánchez Torrella, de manera que l'Agrupació Musical sempre ha tingut un alt nivell artístic.

La Banda Municipal fa anualment nombroses actuacions, entre les quals cal destacar els concerts oferits per cicles en el Palau de la Música, els realitzats al mes de juny als jardins del Palau, així com als barris, pobles de la Comunitat Valenciana i diverses ciutats europees, i als actes protocol·laris de l'Ajuntament.

El 5 de desembre de 2003, a proposta de la ministra d'Educació, Cultura i Esports, i amb la deliberació prèvia del Consell de Ministres, es va concedir a la Banda Municipal de València la Corbata de la Orden Civil de Alfonso X El Sabio.

Està en possessió de la medalla d'or al mèrit en les Belles Arts, la més alta condecoració concedida per l'Estat espanyol.

L'Ajuntament de València en sessió plenària extraordinària, duta a terme el 28 de juny de 2002, va acordar per unanimitat: "CONCEDIR LA MEDALLA D'OR DE LA NOSTRA CIUTAT, A LA BANDA MUNICIPAL DE VALÈNCIA, EXEMPLE I ESTÍMUL DE TOTES LES BANDES DE MÚSICA DE LA COMUNITAT VALENCIANA, EXPONENT DE LA SEUA TRADICIONAL CULTURA MUSICAL I SENTIR POPULAR, AMB MOTIU DE COMPLIR-SE EL CENTENARI DE LA SEUA FUNDACIÓ".

Finalment, cal afegir la gira que, amb gran èxit, va realitzar l'any 2005 al Japó, on va participar en el "2005 Japan Band Clinic", i que va contribuir a augmentar el gran prestigi internacional de la banda.


BIOGRAFÍA DEL DIRECTOR

Fernando Bonete Piqueras

Fernando Bonete és titulat en clarinet, flauta barroca, piano, solfeig i teoria de la música, transposició i acompanyament, harmonia, contrapunt, composició i instrumentació, direcció de cors i direcció d'orquestra. És alumne de l'insigne mestre Enrique García Asensio.

Ha guanyat nombrosos i importants concursos. Direcció de cors del Conservatori Joaquín Rodrigo, València 1992. Direcció d'orquestra del Real Conservatorio Superior de Madrid, 1995. Premi i menció d'honor, en la màxima categoria, del Certamen Internacional Ciutat de València 1999. Concursos nacionals de composició Ciutat d'Oriola, 2004; Mestre Turrillas de l'Ajuntament de Pamplona, 2007; i Mestre Francisco García Muñoz de l'Ajuntament de Sòria, 2008.

Realitza gravacions per als segells discogràfics; RTVE-música, Ràdio 9, RNE-Ràdio Clàssica, Les nostres Bandes de Música…; així com ponències i cursos per al Ministeri d'Educació i Ciència.

És membre de l'Associació d'Intèrprets i Executants d'Espanya i de la Societat General d'Autors i Editors. Compta amb més de tres-centes obres registrades, i altres tants fonogrames i videogrames; i les seues instrumentacions per a banda, tant de música lírica com del repertori simfònic, són referents en l'actualitat per a les bandes simfòniques.

És invitat a dirigir les Bandes Simfòniques més importants de l'estat: Alacant, Almeria, Barcelona, Bilbao, Castelló, la Corunya, Madrid, Melilla, Santiago de Compostel·la, Sevilla, Tenerife…, així com jurat en els més rellevants certàmens de composició i interpretació bandística.

En l'àmbit docent, Fernando Bonete obté plaça de professor d'harmonia i melodia acompanyada per oposició lliure del Conservatori de la Diputació Provincial de Zamora; i pertany, per concurs-oposició, al cos de professors d'Ensenyament Secundari en l'especialitat de música, i al cos de professors de música i arts escèniques en l'especialitat de cor i orquestra.

En l'actualitat ocupa, per oposició lliure, la plaça de director en cap del Servici Municipal de Música i de la Banda Simfònica Municipal de l'Ajuntament d'Albacete.