HISTÒRIA SALUTACIONS INSTITUCIONALS JURAT ORGANITZACIÓ COMPOSITORS PROGRAMA GALERÍA CIBM



Unión Musical Utielana de Utiel

Unión Musical Utielana de Utiel

HISTORIAL DE LA BANDA

La Unió Musical Utielana és una de les bandes de música més antigues de la Comunitat Valenciana. Va ser fundada l'any 1845, amb el nom de Societat Filharmònica de la Vila.

Com a dada històrica ressalta la participació en el Primer Certamen de Bandes de Música "Ciutat de València" l'any 1886, on va aconseguir el segon premi.

L'actual Unió Musical Utielana procedix de la fusió, el 26 de novembre de 1940, de les dos agrupacions existents en eixe moment: la Primitiva Utielana i la Nova d'Utiel.

La plantilla actual de la Banda Simfònica és de 140 places, de la qual cal destacar la joventut de la majoria dels components.

La seua seu social està ubicada al carrer d'Isabel la Catòlica, núm. 6, en un modern edifici construït l'any 1993 que alberga, a més de les instal·lacions d'assajos i la resta de dependències de la Societat, el Conservatori Professional de Música d'Utiel, on més de 300 alumnes cursen estudis musicals oficials, en els graus elemental i mitjà. També funciona l'Escola d'Educands, amb una matrícula que supera els 80 alumnes i el Jardí Musical amb uns quaranta xiquets, entre quatre i set anys que reben classes d'iniciació a la música.

Com a representant de la Comunitat Valenciana, va oferir concerts a Mons i a Brussel·les amb motiu dels actes de clausura de la Presidència Espanyola en el Parlament Europeu, organitzats per l'Ambaixada Espanyola a Brussel·les, al juny del 2002.

El 17 de desembre de 2005 va rebre la medalla d'or de la Federació Valenciana de Societats Musicals.

El 24 de febrer de 2007, la Unió Musical Utielana va rebre la medalla d'or al mèrit cultural, atorgada per la Diputació Provincial de València.

Molts són els guardons obtinguts al llarg dels anys en tots els certàmens en què ha participat: València, Cullera, Campo de Criptana, Altea, Leganés.

De l'última dècada citem:

  • Segon premi en la Secció d'Honor del Certamen Internacional de Bandes de Música "Ciutat de València", realitzat el dia 7 de juliol de 2001.
  • Segon premi en la Secció Simfònica del Certamen Internacional de Bandes de Música Vila d'Altea, que va tindre lloc el dia 5 de desembre de 2004.
  • Segon premi en la Secció d'Honor del Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València i accèssit a la millor interpretació de l'obra de lliure elecció de compositor valencià, amb Marco Polo, La ruta de la seda l'any 2006.
  • Primer premi i màxima puntuació en el II Certamen de Bandes de Música Villa
    de Magallón (Saragossa), al setembre de 2007.
  • Primer premi i corbatí d'or en el 37 Certamen Vila d'Altea, Secció Simfònica, 2008.

La Unió Musical Utielana ha sigut dirigida per prestigioses batutes, en els últims anys els seus directors han sigut, Ciro Rodríguez Perelló, Frank de Vuys, Llorenç Mendoza Ruiz, Enrique Artiga Francés, Fernando Rodrigo Serral. Actualment el director titular de la Unió Musical Utielana, des del dia 19 de juliol de 2010, és Juan Carlos Civera Domínguez.

La societat compta en l'actualitat amb 1027 associats i la Junta Directiva està formada per 16 membres, amb Carlos Gadea Sánchez com a president.


BIOGRAFÍA DEL DIRECTOR

Juan Carlos Civera

Va nàixer a València al novembre de 1967.

Va cursar els seus estudis musicals al Conservatori Superior de Música de València, on va obtindre el premi honorífic del grau superior en l'especialitat de fagot.

La seua trajectòria artística està marcada per grans intèrprets com ara José Enguídanos, Vicente Merenciano, Janos Meszaros, Frantisek Herman, Geofrey Gambold, Dirk Noyen, Ovidio Danzi, Ronald Karten, Marieke Stordiau, Sergio Azzolini, Josep Borràs, Carles Riera, Cesar Ponce de León, M. José Martos, M. Ángeles Peters, Jesús López Cobos...

Va estudiar música de cambra davall les directrius del Nederland Wind Ensemble.

Ha sigut fagot del Quintet de Vent López-Chavarri, de l'Iturbi Ensemble, de Cambra XX i de les orquestres Acadèmia Arcadia, La Dispersione i Simfònica Europea Mediterrània.

Ha sigut director titular de la Coral Infantil Juan Bautista Comes, així com del Cor de Veus Mixtes del Conservatori José Iturbi de València, del Grup Polifònic Haendel , de la Camerata Haendel, de l'Escola Vocal de Xàbia; de les bandes simfòniques Unió Artística i Musical de Vilamarxant, Unió Musical de Benaguasil, Centre Artistic Musical de Bétera; director invitat de l'Orquestra Simfònica de la Valldigna, de la Unió Musical de Mislata, de l'Harmònica de Bunyol, Unió Musical de Montserrat; i també principal director invitat de la Banda de Pont Saint Martín.

Actualment és professor de fagot i música de cambra, al Conservatori Municipal José Iturbi de València. Col·labora assíduament amb el Cor de la Generalitat Valenciana i és director titular de la Banda Simfònica Santa Cecília de Guadassuar i de la Unió Musical Utielana.