HISTÒRIA SALUTACIONS INSTITUCIONALS JURAT ORGANITZACIÓ COMPOSITORS PROGRAMA GALERÍA CIBM



Societat Musical "La Primitiva Setabense" de Xàtiva

Societat Musical "La Primitiva Setabense" de Xàtiva

HISTORIAL DE LA BANDA

La Primitiva Setabense, com a societat, va ser legalitzada l'any 1902, amb Vicente Tormo Castelló com a president, encara que ja era reconeguda com a banda civil abans de 1860.

De la Primitiva han eixit grans professors i instrumentistes que formen part tant de conservatoris com de bandes de categoria nacional, civils i militars.

En qualitat de directors convidats han donat extraordinaris concerts els mestres Cervera Lloret, Cervera Collado, José María Malato, el mestre Granero, Eduardo Cifre, Francisco Tamarit i Francisco José Perales Ferre, entre altres.

La banda ha fet concerts a tot arreu de la Península Ibèrica i ha participat a nombrosos certàmens on ha obtingut diferents premis, entre els quals cal destacar:

  • Primer premi, medalla d'or i menció d'honor de la Secció Primera al Certamen Internacional de València de 1986, any commemoratiu del centenari del certamen.
  • Primer premi de Desfilada, primer premi en Concert Harmonia i Timbal d'Or per la màxima puntuació del dia en el Concurs Mundial de Música de Kerkrade, Holanda, el 1989.
  • Primer premi Ciutat de Requena, el 1992.
  • Primer premi de la Secció Especial en el V Certamen Villa de Leganés, l'any 1995.
  • Primer premi de la Secció Especial del Certamen Internacional de València l´any 2000.
  • Tercer premi de la Secció Especial del Certamen Internacional de València, l´any 2002.
  • Primer premi i menció d'honor en el certamen de la Diputació de València 2006, secció primera.

Els esdeveniments més importants viscuts per la Banda de la Primitiva es van produir a la dècada dels 80. L'agrupació, conduïda per Ramón Ramírez Beneyto, va aconseguir durant eixos anys els màxims guardons nacionals i internacionals, que situaren la banda entre les millors agrupacions de la Comunitat.

Al 1989, va nàixer la "Jove Orquestra" de la Primitiva Setabense, la qual ha realitzat concerts per tota la geografia espanyola amb grans èxits.

A l'Escola de Música de la Primitiva Setabense 26 professors titulats imparteixen classe de totes les especialitats instrumentals i llenguatge musical a més de 200 alumnes de Xàtiva i la comarca.

Actualment la Primitiva té un total de 150 músics, davall la batuta del director titular en Teo Aparicio Barberán, i amb Eduardo Cifre Galllego com a director honorari de la Societat.
Des de l'any 2010 el president de la Societat és Luis Enrique Alonso Vidal.


BIOGRAFÍA DEL DIRECTOR

Teo Aparicio-Barberán

Va nàixer a Énguera l'any 1967.

Va començar els seus estudis de saxòfon amb M. Vidal i amb Francisco Moral. A més a més, va estudiar contrabaix, piano, harmonia, contrapunt i fuga, composició i direcció d'orquestra, i va aconseguir dos mencions honorífiques al final dels seus estudis. Cal destacar Luis Blanes com a verdadera referència en la seua carrera musical.

Ha sigut director titular de les bandes d'Énguera, la Font de la Figuera, Villanueva de Castellón, Quart de Poblet i Alaquàs i director invitat de nombrosos conjunts instrumentals (Banda Primitiva de Llíria, Orquestra de l´Empordà, Orquestra Simfònica d'Albacete, Banda Municipal de Palma de Mallorca, Unió Musical de Montserrat, Banda Simfònica de Sta. María da Feira a Portugal, Banda Municipal d'Alacant, l'Artística de Bunyol, etc.). Va dirigir la Banda Nacional de Concerts de l'Havana en el seu 105 Aniversari i la Banda Nacional de San José de Costa Rica.

Per a les temporades 2007- 2009 ha sigut director titular de la Banda de la FSMCV.

És autor de més d'un centenar d'obres per a diferents grups instrumentals. Algunes d'estes han sigut interpretades a Àustria, a Alemanya, a França, a Suïssa, a Portugal, a Bèlgica, al Japó, a Holanda i als Estats Units. Les seues obres han sigut interpretades en nombrosos certàmens nacionals i internacionals com ara l'Internacional de València, el WMC, fliscorn d'or a Itàlia o el realitzat a Lichtensteig. La seua música està arreplegada en més de 15 CD i editada per Piles, Tot per l'aire, Albadoc i Beriato.

Ha treballat com a professor de direcció de banda i orquestració en els prestigiosos cursos iberoamericans organitzats per la Universitat de Costa Rica. A més, durant els anys 2008-2009 ha impartit classes de direcció i orquestració en diferents tallers organitzats pel Ministeri de Cultura de Colòmbia.

En l'actualitat és director de la Unió Musical Santa Cecília d'Énguera i de la banda simfònica de la Primitiva Setabense.