HISTÒRIA SALUTACIONS INSTITUCIONALS JURAT ORGANITZACIÓ COMPOSITORS PROGRAMA GALERÍA CIBM



Felipe Neri Gil Marrero
Felipe Neri Gil Marrero

FELIPE NERI GIL MARRERO

Va nàixer a Arafo l'any 1961 i des de molt jove es va dedicar als estudis i activitats musicals, que els va iniciar a la Banda de Música La Candelaria d'Arafo, davall la direcció del mestre Amílcar González Díaz. Va realitzar els seus estudis de solfeig i flauta al Conservatorio Superior de Música de Santa Cruz de Tenerife, amb els professors Argelia Pérez i Evencio A. Pérez Fariña.

Va pertànyer a l'Orquesta Sinfónica de Tenerife com a instrumentista de flauta i flautí durant diverses temporades. Així mateix, ha participat en els Festivals d'Òpera de l'Asociación Tinerfeña de Amigos de la Ópera (ATAO) i en els Festivals de Sarsuela (1985).
És membre fundador de l'Orquestra de Cambra de la ciutat de San Cristóbal de La Laguna (1987), així com del quintet de vent i fusta Añavingo d'Arafo (1990), del qual continua sent component.

Direcció de banda en els anys 1983 i 1984 amb el professor Amando Blanquer i en els anys 1991, 1992 i 1993 amb el professor Adam Ferrero. Des de 1983 fins a 1994 va ser director titular de la Banda de Música de Guia de Isora i des d'aleshores ha sigut director titular de la Banda de Música i de l'Acadèmia de la ciutat de Güimar fins a l'any 2007.

Ha sigut director de la I Edició del Curs de Tècniques, Interpretació i Perfeccionament Agustín Ángel, realitzat en esta última localitat.
Direcció d'orquestra i música de Cambra amb el catedràtic de direcció Juan José Olives al 1994, a Santa Cruz de la Palma, i al Conservatori Superior de Música de Saragossa i de Barcelona.
Va ser professor músic de flauta solista de la Banda Municipal de Santa Cruz de Tenerife.
Com a complement a la seua formació, va realitzar aàlisi i drecció de banda al Conservatori Superior de Música de Toledo amb el professor i director Enrique García Asensio (1999-2000).
L'any 1999 va rebre la insígnia d'or de l'Ajuntament de Güimar.
Director de l'Agrupació Líricomusical Los Fregolinos, durant diversos anys.
Fregolino d'or l'any 2000. Director musical.
Direcció de bandes amb el director i compositor José Rafael Pascual Vilaplana (2000-2006).
En la temporada 2002-2003 va assistir a l'Orquestra de Cambra ciutat de La Laguna en qualitat de director invitat.
Al març de 2003, se li va concedir la Insígnia d'or de la Unió Musical de Llíria (València)
Al juliol de 2003 i al juny de 2004 i 2005, director Invitat al municipi de Puntallana i a Santa Cruz de la Palma.
Pertany a la Societat General d'Autors i Compositors Espanyols (SGAE) i a l'Associació de Compositors i Musicòlegs de Tenerife (COSIMTE).
Al mes de febrer de 2005 al 2010, director invitat de la Banda Municipal de Música de Bilbao.
Al setembre de 2005, director invitat de la Banda Simfònica Municipal de Madrid.
Al novembre de 2006, director principal invitat al Congrés Iberoamericà de Bandes Simfòniques, a la Ciutat de Còrdova (Argentina)
Els anys 2007 i 2008, director Invitat de la Banda Municipal de Música de Barcelona.
A l'abril de 2007, director invitat de la Banda Municipal de Música d'Albacete.
Al novembre de 2007, director invitat de la Banda Simfònica de la Universitat de La Laguna.
L'any 2008, director Invitat de la Banda Municipal de la Corunya.
Al novembre de 2008, director artístic durant el IV Congrés Iberoamericà de Bandes Simfòniques, Directors, Compositors, Arranjadors i Ensembles Ciutat de Santa Cruz de Tenerife, coorganitzat per l'Excm. Ajuntament de Santa Creu de Tenerife el Cabildo Insular de Tenerife i la Banda Municipal de Música de Santa Cruz de Tenerife, sent esta, la primera vegada que este Congrés se celebra en una ciutat europea.
Al novembre de 2009, director invitat de la Banda Simfònica Municipal de Sevilla.
Al Gener de 2010, director principal invitat de la Banda Simfònica Municipal de Las Palmas de Gran Canària.

Ha col·laborat amb directors i compositors com ara Jan van Der Roost, Johan de Meij, Amando Blanquer, Franco Cesarini, Philipp Sparke, Rafael Mullor, Francisco Zacarés, Rafael Pascual-Vilaplana, Rafael Sanz Espert, Kepa Junquera, Víctor Batista, Benito Cabrera i Chago Melián, entre altres molts artistes.

Actualment és director artístic de la Banda Municipal de Música de l'Ajuntament de Santa Cruz de Tenerife.