HISTÒRIA SALUTACIONS INSTITUCIONALS JURAT ORGANITZACIÓ COMPOSITORS PROGRAMA GALERÍA CIBM



Mercedes Padilla
Mercedes Padilla

MERCEDES PADILLA

Madrilenya, catedrática de direcció d'orquestra i de contrapunt i fuga del Real Conservatorio Superior de Música de Madrid, on va obtindre els títols de professora superior de pedagogia musical, solfeig, teoria de la música, transposició i acompanyament al piano, composició, piano i, amb el mestre García-Asensio, direcció d'orquestra.

Ha realitzat cursos especials de pedagogia musical, musicoterapia, música sacra, musicologia, direcció d'orquestra, direcció i cant coral, interpretació, composició i paleografia musical.

Amb els mestres Donatoni, Petrasi, Ferrara i Rilling va ampliar els seus estudis de composició i direcció d'orquestra a Itàlia i Alemanya.

L’any 1984 va fundar l'Orquesta  Villa de Madrid i des de la seua presentació al Teatro Real, al novembre de 1985, ha actuat sovint en el Cicle de Cambra i Polifonia del  Teatro Real i de l'Auditorio Nacional de Madrid –organitzat pel Ministeri de Cultura–,  i ha desenvolupat una intensa activitat concertística en els cicles de concerts més importants i en els festivals nacionals i internacionals de les comunitats autònomes de Galícia, Principat d'Astúries, Cantàbria, La Rioja, Catalunya, Castella-Lleó, Castella-La Manxa, Múrcia, València, Andalusia, Illes Balears, Illes Canàries, Ceuta i Madrid.

En la cerimònia de l'acte de jurament de Sa Altesa Reial el Príncep d'Astúries, Felip de Borbó, davant les Corts Generals, el dia 30 de gener de 1986, Mercedes Padilla, va ser invitada per la Casa  Reial  per a dirigir l'Himne Nacional en el Congrés dels Diputats.

Ha dirigit les principals orquestres simfòniques de Veneçuela, Colòmbia, Puerto Rico, Panamà, Costa Rica, Guatemala, l’Equador, Portugal, els Estats Units i les Filipines.

A Espanya, ha actuat al capdavant de l'Orquestra Simfònica del Principat d'Astúries, l’Orquestra Simfònica de Castella i Lleó, l’Orquestra Clàssica de Madrid, l’Orquestra de la Comunitat de Madrid, l’Orquestra Ciutat de Màlaga, l’Orquestra Clàssica de Múrcia, l’Orquestra Simfònica d'Extremadura i l’Orquestra Simfònica del Mediterrani.

A Europa Occidental ha realitzat gires amb l'Orquestra de Cambra de Bulgària, amb notable èxit segons la crítica especialitzada.

Amb motiu de la visita dels reis a les Filipines, al febrer de 1998, va ser invitada –com a representant d’Espanya– per a dirigir, davant de SM, l'Orquestra Filharmònica i Cor de Manila a l'Auditori Nacional d'esta ciutat.

L’any 1999 va ser nomenada directora de l'Orquestra Simfònica del Reial Conservatori Superior de Música.

Està en possessió dels premis següents: Premi Nacional Comúsica (1989), Agrupació de Madrilenys, (1994), Consejo de la Mujer de Majadahonda (2003) i Creu del Mèrit Militar amb Distintiu Blanc (2007).