HISTÒRIA SALUTACIONS INSTITUCIONALS JURAT ORGANITZACIÓ COMPOSITORS PROGRAMA GALERÍA CIBM



Odd Terje Lysebo
Odd Terje Lysebo

ODD TERJE LYSEBO

La carrera musical d'Odd Terje Lysebo és extensa i inclou estudis en teoria i composició amb Antonio Bibalo i en direcció amb Øivin Fjeldstad a Oslo, amb Igor Markevitsj a París, amb Herbert Blomstedt a Copenhaguen i amb Frederick Fennell als EU.

Va començar la seua carrera com a ajudant de director en la Banda de la Guàrdia Real Noruega des de 1971 fins a 1972. L'any 1972 va ser nomenat director de Música de la ciutat de Larvik (Noruega) on actualment també és director de l'Escola d'Arts Escèniques de Larvik, fundada per ell mateix l'any 1974. L'escola té uns 3700 estudiants de música, teatre, ballet, arts plàstiques, pintura, escultura i escriptura.

El Sr. Lysebo és el director de les tres millors bandes noruegues: El Conjunt de Vent de Larvik, el Conjunt de Vent de Nanset i l'Orquestra de Vent de Sandefjord. El Conjunt de Vent de Nanset ha guanyat en la secció més alta del certamen noruec diverses vegades. Així mateix, ha competit amb les millors bandes de la secció més alta del World Music Contest de Kerkrade, Holanda. Amb estes bandes ha realitzat gires per Escandinàvia, Anglaterra, Alemanya, Holanda, Bèlgica, Luxemburg, França, Hongria, República Txeca, Eslovàquia, Espanya i Itàlia.

Durant molts anys ha sigut invitat a dirigir i a impartir cursos arreu d'Europa, Àsia, EU i el Canadà. Ha dirigit bandes i orquestres a més de 20 països, incloent-hi la famosa Musique de la Guarde Republicaine de París i l'Orquestra Simfònica de la Ràdio Danesa. A Europa ha ensenyat a la Norges Musikkhøgskole (Acadèmia de Música d'Oslo, Noruega), a tots els conservatoris de música de Noruega i a la Reial Acadèmia de Música d'Estocolm (Suècia). Ha sigut director de la Banda Juvenil Nacional Noruega i de la Banda Juvenil Nacional Finlandesa. A Noruega és un director invitat molt popular en totes les bandes militars noruegues. Ha sigut director artístic d'alguns simposis sobre direcció a Noruega, Suècia, Finlàndia, Dinamarca, Alemanya, Holanda, les Illes Feroe i EU.

Als EU ha sigut professor visitant i director invitat a la Northwestern University, Eastman School of Music, la Universitat de Minnesota, St. Olaf College, Luther College, Concordia College, Winthrop University i la Universitat de St. Thomas, entre altres. Ha assistit com a director invitat a seminaris a algunes ciutats dels EU. Entre altres, ha dirigit la Banda de la Infanteria de Marina dels EU, la Banda de la Marina dels EU, la Banda de l'Exèrcit dels EU i la Banda de les Forces Aèries Estadounidenques. Va ser el primer no estadounidenc a dirigir les quatre bandes militars a Washington DC. En l'International Music Camp (Dakota del Nord) va ser el primer director invitat europeu i va ser nomenat membre d'honor.

Odd Terje Lysebo ha dedicat molt de temps a la música contemporània. Molts compositors noruecs i d'altres països han escrit música per a ell. Ha dirigit moltes estrenes mundials, europees i noruegues d'obres de compositors com ara Karel Husa, Warren Benson, Gunther Schuller, Olivier Messiaen i Paul Hindemith. El Sr. Lysebo ha col·laborat assíduament amb Olivier Messiaen, Karel Husa i Warren Benson. L'últim el va qualificar de "salvador de la música de vent contemporània d'Europa". El Sr. Lysebo ha interpretat moltes obres de compositors noruecs i moltes d'estes han sigut gravades en diferents segells discogràfics.

En la Corporació de Radiodifusió Noruega (NRK) dirigix alguns concerts cada any i també ha tingut el seu propi programa de ràdio en què es reproduïa música de bandes d'arreu del món.

És un arranjador molt conegut de música de bandes i ha realitzat arranjaments en més de 400 obres per a banda. Moltes d'estes són peces per a grans orquestres com ara: La consagració de la primavera, L'ocell de foc i Petrushka de Stravinsky, Concert per a orquestra i El mandarí miraculós, de Bartok, i la Simfonia núm. 3 de Gustav Mahler.

Odd Terje Lysebo ha rebut nombrosos guardons pel seu treball com ara el premi Phi Mu Alpha Simfonia Orpheus per la seua "contribució significativa i duradora a la causa de la música als Estats Units", el premi Ciutat de Larvik de la Cultura, la medalla honorífica per a directors noruecs, i el premi Hedrum Sparebank de la Cultura. És membre honorífic de la International Music Camp (Dakota del Nord), membre honorífic de les tres organitzacions de bandes noruegues i ha rebut honors de St. Olaf College.

Ha sigut membre actiu del WASBE des de la seua fundació. Va formar part de la junta directiva durant molts anys i també va ser un dels seus executius. Va ser membre del comité de programa artístic per a la Conferència Jönköping ralitzada a Suècia l'any 2003, per a la realitzada a Irlanda de 2007, per a la realitzada a Cincinnati l'any 2009 i per a la de 2011 a Taiwan. Els seus conjunts van tocar en la primera conferència a Skien (Noruega), Jönköping (Suècia) i en la conferència de Killarney al 2007. A Killarney va interpretar l'òpera El popa i el seu servent, Balda de Shostakovich amb una pel·lícula d'animació, titelles i cantants en una actuació que va ser l'estrena d'esta nova versió de l'obra. Mr. Lysebo és un estudiós de Shostakovich i de la seua música per a instruments de vent.

Des de juliol del 2011 exercix el càrrec de president del WASBE.