HISTÒRIA SALUTACIONS INSTITUCIONALS JURAT ORGANITZACIÓ COMPOSITORS PROGRAMA GALERÍA CIBM



Associaçao Recreativa Musical Amigos da Branca

Associaçao Recreativa Musical Amigos da Branca

HISTORIAL DE LA BANDA

Fundada el 3 de març de 1940, l'ARMAB - Associació Recreativa i Musical Amics da Branca va nàixer en l'àmbit de l'església, amb la finalitat de solemnitzar les cerimònies litúrgiques i animar les festes religioses, amb el pare Manuel Valente dos Santos comte com a gran impulsor.
Al llarg de la seua existència, l'ARMAB va ser dirigida i recolzada per moltes persones de rellevància a la comunitat, de les quals és imperatiu destacar António Pires Ladeira, primer president; António d'Almeida Oliveira, el seu successor; i Gualdino Pereira Martins da Silva, que va assumir la revitalització de la banda l'any 1976 i va dirigir l'associació pràcticament fins a la seua defunció, al 2004.

L'associació va tindre un recorregut d'alts i baixos, com quasi totes les del seu gènere. No obstant això, des dels anys huitanta fins hui, l'evolució ha sigut sempre ascendent i positiva, tant a nivell de la formació musical, com a nivell artístic, gràcies sobretot a una gestió més adequada de l'equip humà i dels mitjans disponibles.

Este desenvolupament va tindre el seu principal suport en la dedicació a la formació, a través de la creació d'una verdadera Escola de Música, freqüentada actualment per aproximadament 120 jóvens, en totes les classes d'instruments de vent i de percussió, que compta amb un quadre de 16 professors amb certificació pròpia.

La Banda Filharmònica, exponent màxim d'ARMAB, ha tingut un desenvolupament artístic destacat en els últims anys. Amb l'actual director artístic i mestre Paulo Martins, la banda s'ha orientada cap a nous continguts musicals i nous públics, amb diferents mètodes de treball i presentacions diversificades, de manera que ha aconseguit arribar a un nivell artístic i un exercici poc habituals al nostre país, pel que fa a bandes de música.

Sense haver deixat mai de costat les romeries i festes religioses, la Banda Filharmònica de l'ARMAB ha centrat els seus esforços en la realització de concerts a l'auditori, amb repertoris constituït per obres dels més variats estils, des dels autors clàssics fins als contemporanis, amb execució de transcripcions i obres escrites per a banda, i també compositors portuguesos i estrangers.

Perquè això siga possible, la banda compta amb 90 components i prepara diverses temporades d'un repertori específic, per a concerts dins sala, concerts a l'aire lliure, festes i romeries populars.

D'altra banda, ha incrementat la participació en concursos de bandes, nacionals i internacionals, en els quals ha obtingut, recentment, primers llocs en el Certamen Internacional de Bandes de Música de Vila d'Altea, al desembre del 2007; en el Concurs Internacional Ateneu Vilafranquese, al maig del 2008; i el 10é lloc en la I categoria de WMC - World Music Contest, a Kerkrade, Holanda, a l'agost del 2009.


BIOGRAFÍA DEL DIRECTOR

Paulo Martins

El seu primer instrument va ser el saxòfon i va concloure el curs complementari al Conservatori de Música de Porto, a l'aula del professor Francisco Ferreira, on va obtindre les més altes qualificacions.

Després va iniciar els estudis de fagot amb el professor Hugues Kesteman i va ingressar posteriorment a l'Escola Superior de Música i de les Arts de l'Espectacle (ESMAE), on va obtindre la llicenciatura en instrumentista (fagot) i se li va atorgar el premi de la Fundació Enginyer Antonio d'Almeida per haver finalitzat la llicenciatura bietàpica en instrument/fagot amb la més alta qualificació l'any lectiu 2000/2001.

L'any 2001 va continuar els seus estudis de fagot a Alemanya i al 2004 va finalitzar el curs de solista, el DKA (Diplom Künstlerische Ausbildung - fagot), i els estudis avançats de postgrau en performance - Konzert Examen a l'aula del prof. Günter Pfitzenmaier a la Hochschule für Musik Karlsruhe (Alemanya). En ambdós estudis va obtindre la màxima qualificació i com a reconeixement se li va donar l'oportunitat de gravar el concert de Mozart amb l'orquestra de cambra de la mateixa escola.

Va treballar fins i tot amb els fagotistes Sérgio Azzollini, Milan Turkovic, Pierre Kerremans, Robert Glazburn i Arlindo Silva, entre altres.

Va ser premiat en diversos concursos, entre els quals destaquen els concursos de Joventuts Musicals de Portugal, Jóvens talents dels CTT, Concurs del Conservatori de Música de Porto i Concurs de Jóvens dels Districtes de Coïmbra i Aveiro.

Es va presentar com a solista amb l'Orquestra i Banda de Jóvens de Santa Maria da Feira, Orquestra Sinfonieta, Orquestra ARTAVE i Orquestra de Cambra de la Staatliche Hochschule für Musik Karlsruhe (Alemanya) i va formar part d'unes quantes orquestres entre les quals està l'Orquestra Nacional de Porto, Orquestra Filharmònica das Beiras, Orquestra Sinfonieta, Orquestra Simfònica de Póvoa do Varzim. Orquestra de Jóvens del Concelho de Santa Maria da Feira, Orquestra Sinenomine. Orquestra Regional de Braga, Orquestra de Jazz de Porto, Orquestra de les Escoles Particulars, Orquestra del Conservatori Regional de Gaia, Grup d'Instruments de Vent de Coïmbra, amb les quals ha actuat per tot el país, a més d'Espanya, França, Bèlgica, Macau i Alemanya.

Va ser orientador de classes magistrals al IV Curs Internacional de l'escola ARTAVE, al VI festival de música de terres de Santa Maria, a l'Institut Piaget i a les Açores, on es va presentar també en concert.

Va estudiar direcció d'orquestra amb el mestre Osvaldo Ferreira i va assistir a classes magistrals en direcció d'orquestra i música de cambra amb el mestre Ernest Schelle, Eugene Corporon i Jorma Panula.

Al 2007 va obtindre estudis avançats de postgrau en direcció amb el famós mestre Jan Cober al Conservatori de Maastricht - Holanda.

Com a mestre, va ser premiat al Certamen Internacional de Bandes de Música de València al 2002 i 2005, al Certamen Internacional de Bandes de Música Vila d'Altea al 2006 i 2007 i al 2n Concurs de Bandes - Ateneu Artístic Vilafranquense.

A més, va tindre l'oportunitat de dirigir algunes orquestres com ara l'Orquestra de Vent de l'Acadèmia de Música de Castelo de Paiva, Orquestra do Salão Jardím Passos Manuel do Coliseu de Porto, Orquesta Raízes Ibéricas, Banda Simfònica d'Alaquàs (València), Banda Simfònica del Conservatori de Música d'Aveiro, Orquestra de Vent de l'Escola Professional de Música de Viana do Castelo, Orquestra Clàssica i Orquestra de Vent de l'Institut Piaget, la Banda de la Guàrdia Nacional Republicana de Lisboa (GNR), Banda Militar de les Açores, Banda Militar de Porto, Orquestra de Cordes de l'Acadèmia de Música de Santa Maria da Feira, Orquestra Clàssica del Conservatori de Música de Fornos, Orquestra Clàssica de Madeira i Orquestra Nacional de Porto.

Va integrar el jurat del concurs Premi Jóvens Músics de RDP, del I Certamen Nacional de Bandes de Música d'Almàssera, del prestigiós Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València i és director artístic del Concurs Nacional de Bandes Filharmòniques Cidade d'Aveiro.

És professor del Conservatori de Música d'Aveiro, coordinador artístic d'estudis avançats de postgrau en direcció d'orquestra de vent a l'Institut Piaget de Viseu, director artístic de l'Orquestra i Banda Simfònica de Jóvens del Concelho de Santa Maria da Feira i de l'Associació dels Amics de Branca.