HISTÒRIA SALUTACIONS INSTITUCIONALS JURAT ORGANITZACIÓ COMPOSITORS PROGRAMA GALERÍA CIBM



Societat Musical "La Nova" D'Alcoi

Societat Musical “La Nova” D'Alcoi

HISTORIAL DE LA BANDA

La Societat Musical Nova d'Alcoi naix en 1842 amb el nom de Societat Filharmònica Nova. El seu primer director serà Jordi Verdú, cedint la batuta en 1845 a Vicente Ibáñez qui fundaria, un any abans, la capella de música religiosa en el si d'esta institució alcoiana. Per esta època, i davall el mecenatge de D. Carlos Corbí Gisbert, alcalde d'Alcoi, i D. Francisco Blanes Moltó, es funda una orquestra en el marc de la banda, completant així les actuacions de la capella. Durant esta segona mitat del segle XIX desfilaran pel primer faristol músics com Rafael Valor, Ramón Pastor o Rafael Valor Andrés, el qual va salvar de diverses vicissituds a la societat durant els trenta-cinc anys que va estar al front d'esta. En 1893 es fusionen les bandes Novíssima i Tercera amb el nom de Nova de l'Iris.

Ja en el segle XX passen pel primer faristol de la banda directors com a Juliol Laporta Hellín, Gonzalo Barrachina Sellés, Evaristo Pérez Monllor o José Carbonell García, compositor alcoià amb qui es viatjarà a Orà, a Algèria. Una visita a este país africà que constituirà una de les efemèrides més importants de la història de la Nova.

Continua avançant este segle i amb ell va creixent la banda i van passant més directors com José Almeria Molina, José Francisco Molina Pérez, Pedro Lara Navarrete fins a arribar a l'actual, Joan Doménech Calaforra.

En l'última part del segle XX, la Societat va celebrar el seu 150 aniversari, va assistir a diversos certàmens com el XXXIII Certamen Internacional Vila d'Altea (2004) en la Primera Secció aconseguint el segon premi, participant en dos edicions en el certamen d'Elda, en 1994 aconseguix el segon premi i en 1996 el primer, i en l'últim que ha participat la Nova ha sigut en el IV Certamen Nacional de Música de Moros i Cristians "Ciutat de Villena" obtenint el segon premi.

La Música Nova compta amb set gravacions discogràfiques, entre elles el CD "La Nostra Música" que commemora el 150 aniversari, i al novembre del 2010 la banda va presentar el seu llibre "La Nova des de 1842. Història d'una banda de música alcoiana" que ha sigut escrit per José María Valls Satorres.

Des de 1996 l'activitat de la banda s'ha anat estenent amb la creació de la Banda Juvenil, de diversos conjunts de cambra i també el desenvolupament d'una acadèmia de música, amb una oferta de més de 14 especialitats, incloent la corda, i en la que es troben inscrits prop de cent vint jóvens alumnes. Actualment, la banda de la Música Nova està formada per uns 110 músics que comprenen tots els instruments d'una formació simfònica.


BIOGRAFÍA DEL DIRECTOR

Joan Doménech

Joan Doménech naix en la localitat valenciana de Benaguasil. Als 8 anys inicia els seus estudis musicals en la Unió Musical de l'esmentat municipi. Posteriorment ingressa en el conservatori de València on té com a mestre a Lucas Conejero. Finalitza els seus estudis de Grau Mitjà amb la qualificació d'excel·lent. Després es traslladarà al conservatori "Óscar Esplá" d'Alacant on obté el Grau Superior. L'any 1984 oposita per a la Banda Municipal d'Alacant aconseguint la plaça de clarinet solista, lloc que ocupa en l'actualitat. Després d'estar durant un any com a director invitat, al gener del 2009 ocupa la plaça de titular de la direcció musical de la Nova d'Alcoi.