CLAUDIO PRIETO


Claudio Prieto va nàixer el 24 de novembre de 1934 a Muñeca de la Peña, un xicotet poble de la muntanya palentina. La seua afició a la música es va manifestar ja des de la infància, quan acompanyava un grup de músics per les festes populars tocant la percussió i iniciant el que seria el seu primer acostament a la literatura musical. Prompte va ensenyar-se a tocar la trompeta i va passar a formar part de la Banda Municipal de Guardo, alhora que realitzava els seus estudis amb el seu director, Luis Guzmán Rubio.

Prieto va comprovar de seguida que les possibilitats d'ampliar els seus horitzons musicals si es quedava allí eren mínimes, per la qual cosa va decidir traslladar-se a Madrid, concretament a El Escorial, quan a penes comptava 16 anys.

Entre 1960 i 1963 va obtindre una beca d'Intercanvi Cultural del Ministeri d'Afers Exteriors que li va permetre acudir als cursos superiors de perfeccionament que s'impartien en l'Acadèmia Nacional Santa Cecília de Roma. L'any 1967 va participar en els Cursos Internacionals de Darmstadt, a Alemanya.

A partir del seu retorn a Espanya, la seua carrera es veu plena d'importants guardons, com ara el Premi de la Ràdio Televisió Italiana l'any 1972, el Premi del Sindicat Nacional de l'Espectacle l'any següent, Internacional Òcar Esplà l'any 1974, Sebastián Durón, 1975; Internacional Manuel de Falla, 1976; Trofeu Arpa d'Or en el V concurs de composició de la Confederació Espanyola l'any 1979, o l'Internacional "Reina Sofía" l'any 1984.

Prieto coneix i domina tots els elements que componen el llenguatge musical clàssic i contemporani. Esta sòlida formació li ha permés aprofundir en la recerca de qualsevol tipus de possibilitats, no solament a nivell d'estructura formal sinó també a nivell tímbric, rítmic, etc. Ha treballat tot el ventall de formacions instrumentals, conjunts instrumentals, corals orquestrals i solistes.

Prieto ha participat activament en tots els esdeveniments que es desenrotllen al voltant de la vida musical espanyola. Fruit d'este interés són les seues col·laboracions en aquelles iniciatives que s'organitzen sobre temes que preocupen aficionats i professionals de la música en l'actualitat, de manera que va formar part del Consell de la Música del Ministeri de Cultura durant els anys 1993 a 1995. A principis de 1996 va ser elegit vicepresident del Consell Iberoamericà de la Música.

Ha sigut ponent en nombrosos congressos i seminaris, nacionals i internacionals i ha pronunciat conferències a diverses universitats espanyoles. És, així mateix, col·laborador habitual d'algunes publicacions periòdiques i monogràfiques.

En els últims anys li han concedit innombrables premis i distincions per la qualitat de la seua música i per la seua trajectòria artística, entre els quals cal destacar el Premi Castella i Lleó de les Arts, Premi Nacional Cultura Viva, Premi al Millor Autor de Música Clàssica, Premi Nacional de Música "Ignacio Morales Neva", entre altres.

L'any 2011 va ser nomenat membre d'honor de l'Acadèmia de la Música Valenciana.

Veure Canal a YouTube
Veure Pàgina a facebook
Veure Pàgina a twitter
Veure Pàgina a flickr
Veure el Blog