IVAN TORZS


Nascut, criat i educat als Estats Units, Ivan Törzs viu i treballa des de 1985 a Alemanya, on s'ha forjat una carrera com un dels directors d'orquestra més versàtils, cosmopolites i preparats a l'escena operística europea. Competent en nou idiomes, se sent igualment còmode en el repertori alemany, francés, italià, rus, espanyol, o nord-americà. Tant amb la Tetralogia de Wagner, com una òpera bel canto de Bellini o una sarsuela espanyola, ell aporta a totes les seues interpretacions un profund enteniment de la cultura, de la literatura i de les tradicions musicals que han contribuït a la creació de cada obra.

Des de 2002 fins a 2008 Ivan Törzs va ser director titular de la Vlaamse Opera (Òpera de Flandes) d'Anvers, Bèlgica. Abans de la seua estada a Anvers, va ser Generalmusikdirektor i Operndirektor (director musical i artístic) del Teatre Estatal de Mecklenburg en Schwerin, Alemanya.

Ha sigut premiat en el Concurs Elizabeth de Bèlgica i ha dirigit orquestres de prestigiosa reputació com ara l'Òpera Estatal de Viena, Òpera Estatal d'Hamburg, òpera de Stuttgart, Orquestra del NDR Hannover, Orquestra Simfònica d'Hamburg, Orquestra Simfònica de Tirana, Orquestra Simfònica de Xangai, Orquestra Nacional de Rússia, Israel Kibbuts Orchestra, Miami, Düsseldorf, Estrasburg, Nancy, Nuremberg, Praga, Spoleto, Magúncia, Münster, Budapest, Honolulu, els festivals d'Spoleto USA i Macau.

A part del seu treball com a director d'orquestra, Ivan Törzs també és molt actiu com a pianista i interpreta concerts de cambra i recitals de Lieder en la Deutsche Oper Berlín, Semperoper Dresden, l'Òpera de Colònia, RAI Torí, Palerm, Catània, Asolo, entre altres, i també ha gravat per a de televisió les balades de Schubert i Loewe.

Paral·lelament a la seua vida professional, Ivan Törzs s'esforça molt per integrar la seua música i la seua orquestra en la vida social, cultural i política de la comunitat organitzant concerts i diverses activitats amb fins benèfics i socials.

Últimament es dedica més intensament a treballar amb artistes jóvens. Diversos estudis d'òpera i escoles de música l'han invitat a fer classes magistrals i tallers per a directors d'orquestra i cantants. L'any 2010 va assumir el lloc de professor al Conservatori de Detmold a Alemanya.

Ivan Törzs prové d'una família amb una llarga tradició teatral. El seu iaio, Törzs Jenö, va ser un dels més famosos actors hongaresos de la generació de la preguerra; son pare també era actor, sa mare bailaora de flamenc. Després de graduar-se en matemàtiques a la Universitat de Princeton, Törzs -a eixa edat ja un consumat pianista- va estudiar direcció d'orquestra i cor a les escoles Mannes i Juilliard.

Gravacions:
  • Wagner: La Valkiria Acte I, amb Edda Moser, Mark Lundberg, Frode Olsen (Calig Records)
  • Thomas: Mignon Seleccions amb solistes, orquestra i cor de l'Òpera Estatal de Praga
  • "Musik der mecklenburgischen Hofkapelle" amb la MecklenburgischeStaatskapelle Schwerin: obres de Vivaldi, Künzel, Sperger, entre altres.
  • Mozart, Jörns: concerts per a quintet de vents i orquestra amb el Rossetti Windquintett
  • Mozart, Danzi: quintets per a piano i vents amb el Rossetti Windquintett
  • "Weihnachtsmärchen" Obres per a piano de Bach, Schumann, entre altres (Lübbe Verlag)
  • "Der Mond ist aufgegangen" Obres per a piano de Bach, Beethoven, Chopin (Lübbe Verlag)

Veure Canal a YouTube
Veure Pàgina a facebook
Veure Pàgina a twitter
Veure Pàgina a flickr
Veure el Blog