CRISTÓBAL SOLER ALMUDEVER


Nascut a Alcàsser (València), va iniciar els seus estudis en direcció d'orquestra amb el seu mestre i mentor, José Mª Cervera Collado, amb el qual va col·laborarmoltes vegades com a director assistent.

Posteriorment, va finalitzar els estudis superiors de composició i direcció d'orquestra, i va cursar el màster en direcció d'orquestra de la Universitat de Munic, en ambdós casos amb les màximes qualificacions.

Cristóbal Soler és el director musical titular del "Teatro Lírico Nacional de la Zarzuela" i principal director convidat de l'Orquestra clàssica "Santa Cecilia" de Madrid.

Després de rebre una invitació oficial de Reiner Bischof, secretari general de la Wiener Symphoniker, es va traslladar a viure a Viena com a assistent durant dos temporades, de manera que va tindre l'excepcional oportunitat de conéixer al detall el mestratge de grans directors com ara Wofgang Sawallisch, George Prêtre, Vladimir Fedoseyev o Mariss Jansons, entre altres.

Posteriorment va conéixer Nikolaus Harnoncourt, el qual l'invita personalment a assistir als seus assajos durant la temporada 2003-04, tant a Viena com a Graz, Berlín i Zuric.

Durant esta dècada, a més de cuidar la seua formació integral a Europa Central, la seua figura com a director d'orquestra es comença a consolidar a Espanya on dirigix algunes de les orquestres més representatives, com ara l'Orquestra de Ràdio Televisió Espanyola, l'Orquestra Simfònica de Galícia, l'Orquestra Simfònica de Navarra, l'Orquestra de la Comunitat de Madrid, l'Orquestra Nacional de Catalunya, entre altres, a auditoris i sales de concert de la talla del Palau de les Arts, Auditori Nacional de Música de Madrid, Palau de la Música de Catalunya, Auditorio Baluarte de Pamplona, així com a Europa, on cal destacar els diferents concerts amb l'Orquestra de Cambra de Lausanne en el cicle d'abonament de la Victòria Hall de Ginebra i la Salle Metropol de Lausana.

Considerat com un dels directors més importants de la seua generació, la seua trajectòria d'èxit en el terreny de la lírica, l'ha portat a dirigir un extens repertori, especialment, dins del teatre líric espanyol, de manera que ha prestat especial atenció a la recuperació del patrimoni líric menys freqüentt, amb la interpretació i gravació de recuperacions musicals històriques. Per tot això, ha sigut invitat moltes vegades com a director musical de produccions líriques al Teatre Principal de València, el Campoamor d'Oviedo, el Teatre Villamarta o durant les últimes tres temporades del Teatre de la Zarzuela.

Així mateix, ha realitzat nombroses gires nacionals i internacionals, en tre les quals cal destacar la gira per Àustria, a sales com el Mozarteum de Salzburg, Àustria Center a Viena.

Ha sigut el director més jove a dirigir un concert d'abonament amb l'Orquestra de València, amb la qual manté una fructífera relació en l'actualitat, com a director musical invitat. Així mateix, ha sigut director artístic musical i fundador de l'Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, (1995-2010), amb la qual va obtindre el primer premi en el Concurs Internacional de Jóvens Orquestres Simfòniques que va tindre lloc a Viena l'any 1998. A més, és en l'actualitat professor de diploma de direcció d'orquestra (curs de postgrau) en esta mateixa universitat.

Veure Canal a YouTube
Veure Pàgina a facebook
Veure Pàgina a twitter
Veure Pàgina a flickr
Veure el Blog