Ateneo Musical de Cullera


Ateneo Musical de Cullera

HISTORIAL DE LA BANDA

Fundada l'any 1896 pel professor, compositor i músic local Heliodoro Frigola Calatayud, la banda d'esta societat ha comptat des de sempre amb excel·lents directors i en l'actualitat el seu director titular és Vicente Soler Solano.

Quant a premis, la banda de la Societat Ateneu Musical de Cullera n'ha aconseguit molts, principalment en el Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València, on participa per primera vegada l'any 1927, en la secció segona, i hi aconseguix el primer premi. Posteriorment participa en la secció primera amb el primer premi en els anys 1951 i 1955. Des del 1956 participa en la secció d'honor i hi aconseguix, al 1957, el primer premi. Ha obtingut un total de 13 primers premis. Cal destacar les mencions d'honor dels anys 1987, 1998. Al juliol de 1989 va viatjar a Kerkrade per a participar en l'Olympiada Musical, on va aconseguir el primer premi amb timbal d'or. Al 1997 la banda va guanyar el primer premi i menció d'honor en el XXVI Certamen Internacional Vila d'Altea i al 1998 el primer premi amb menció d'honor en el Certamen de València. L'any 2001 la Banda Simfònica va obtindre el primer premi en la secció d'honor del Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València, i al 2002 el primer premi i menció d'honor del XXXI Certamen Internacional Vila d'Altea.

Al 2008 va obtindre el primer premi en la secció d'honor del Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València i el primer premi i menció d'honor en el Certamen d'Altea i el corbatí d'or.

L'any 1996 l'entitat va celebrar el seu centenari i va nomenar president d'honor de la Societat SAR Felip de Borbó i Grècia, Príncep d'Astúries.


BIOGRAFÍA DEL DIRECTOR

Vicente Soler Solano

Naix en Benaguasil (València) i ocupa per oposició lliure la plaça de director i cap de servici de la Banda Municipal de Música de Badajoz. Director artístic i titular de la Banda Simfònica de la Societat Ateneu Musical de Cullera. Al Conservatori Superior de Música de València obté 5 titulacions superiors, així com els títols superiors de direcció d'orquestra i cors amb els mestres Rafael Talens, Manuel Galduf i Eduardo Cifre i conclou ambdós especialitats amb la qualificació d'excel·lent.

Com a director invitat ha dirigit la Banda Municipal de Malta, la Banda de la Unidad de Música de Infanteria Inmemorial del Rey, la Banda Municipal d'Alacant, la Banda Municipal de Sevilla, la Banda Municipal de Barcelona i la Banda Municipal de Madrid. L'any 2005 és nomenat director de la banda de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valencià. L'any 2012 és nomenat director de la banda de la Federación Extremeña de Bandas de Música, i l'any 2013 és invitat a dirigir la Banda Simfònica de Músics Valencians pel Món.

Com a director titular ha obtingut els màxims guardons, 12 primers premis consecutius en certàmens internacionals de la Comunitat Valenciana. Al 2008 obté amb la Banda Simfònica d'Ateneu Musical de Cullera dos màxims guardons en dos dels certàmens mes prestigiosos del món, primer premi absolut i menció especial en el Certamen Internacional de Bandes Ciutat de València, en la secció d'honor, i primer premi amb menció d'honor i corbatí d'or en el Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat d'Altea.

Diplomat per la Universitat de València com a professor de magisteri. L'any 2006 l' Acadèmia de la Música Valenciana el nomena acadèmic numerari en l'àrea de direcció musical.