Banda Municipal de Valencia


Banda Municipal de Valencia

HISTORIAL DE LA BANDA

L'any 1901 el regidor de l'Ajuntament de València, periodista i crític d'art, Vicente Ávalos Ruiz, va proposar a la màxima autoritat musical de l'època, Salvador Giner, la creació de la Banda Municipal davall la direcció de Santiago Lope, que va dirigir el primer concert el dia 8 de desembre de 1903 a la plaça de Bous, amb la interpretació, entre altres obres, per primera vegada L'Entrà de la Murta, composta pel mestre Giner per al primer concert de la Banda Municipal.

Han sigut directors titulars de la Banda Municipal els mestres: Lope, Vega, Ayllón, Seguí, Palanca, Ferriz, Garcés, Ribelles, Torrella i, en l'actualitat, Fernando Bonete.

La Banda Municipal fa anualment nombroses actuacions, entre les quals cal destacar els concerts realitzats per cicles al Palau de la Música, els realitzats al mes de juny als jardins del Palau, així com als barris perifèrics, pobles de la Comunitat Valenciana, diverses ciutats europees, i també participa en els actes protocol·laris de l'Ajuntament.

El 5 de desembre de 2003, a proposta de la ministra d'Educació, Cultura i Esports i amb la deliberació prèvia del Consell de Ministres es va concedir a la Banda Municipal de València, l'Orden Civil d'Alfonso X el Sabio.

Està en possessió de la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts, la més alta condecoració concedida per l'Estat espanyol i l'Alta Distinció de la Generalitat Valenciana al Mèrit Cultural.

L'Ajuntament de València, en sessió plenària extraordinària realitzada el 28 de juny de l'any 2002, va acordar per unanimitat: "Concedir la medalla d'or de la nostra ciutat, a la Banda Municipal de València, exemple i estímul de totes les bandes de música de la Comunitat Valenciana, exponent de la tradicional cultura musical i sentir popular, amb motiu del centenari de la fundació".

Al 2005 va realitzar una gira pel Japó, amb enorme èxit, va participar en el "2005 Japan Band Clinic", i tot això va contribuir a augmentar-ne el prestigi internacional.

A 2011 se li atorga l'Alta Distinció de la Generalitat Valenciana al Mèrit Cultural.

Al 2012 la Interagrupació de Falles de València li concedix el Premi "Pepe Monforte" en la categoria de millor col·lectiu.

Al 2013 rep el Premi "Els Nostres Millors Persones Majors" en el transcurs de la XXX edició d'homenatge a les persones majors.


BIOGRAFÍA DEL DIRECTOR

Fernando Bonete Piqueras

Realitza els seus estudis musicals als conservatoris d'Albacete, València i Madrid, en els quals va cursar les matèries de direcció d'orquestra, direcció de cors, clarinet, flauta barroca, piano, solfeig i teoria de la música, transposició i acompanyament, harmonia, contrapunt, composició i instrumentació. És alumne del mestre Enrique García Asensio.

Ha guanyat nombrosos i importants concursos: Direcció d'Orquestra del Conservatori de Madrid, 1995; Direcció de Cors del Conservatori "Joaquín Rodrigo", València 1992; menció d'honor, en la màxima categoria, del Certamen Internacional Ciutat de València, 1999. Concursos nacionals de composició "Ciudad de Orihuela" 2004; Maestro Turrillas de l'Ajuntament de Pamplona, 2007; i Maestro Francisco García Muñoz de l'Ajuntament de Sòria, 2008.

Realitza gravacions per als segells discogràfics: RTVE-Música, Ràdio 9, RNE-Radio Clàssica, Les nostres bandes de música, així com ponències i cursos per al MEC, en el camp docent.

És acadèmic de la Molt Il·lustre Acadèmia de la Música Valenciana, membre de la AIE i de l'SGAE. Compta amb més de tres centenars d'obres registrades i altres tants fonogrames i videogrames. Les instrumentacions per a banda, tant de música lírica com del repertori simfònic, són referents en l'actualitat per a les bandes simfòniques.

És invitat a dirigir les bandes municipals més importants de l'estat: Alacant, Almeria, Barcelona, Bilbao, Castelló, la Corunya, Madrid, Melilla, Santiago de Compostel·la, Sevilla, Tenerife..., i també com a jurat en els certàmens internacionals i nacionals, tant d'agrupacions simfòniques com de composició i música de cambra, realitzats a València, Múrcia, Pontevedra, Torrevella, Villalgordo del Júcar...

En l'àmbit docent, Fernando Bonete obté plaça de professor d'harmonia i melodia acompanyada per oposició lliure del Conservatori de la Diputació de Zamora; i pertany, per concurs oposició, al cos de professors d'ensenyament secundari en l'especialitat de música, i al cos de professors de música i arts escèniques en l'especialitat de cor i orquestra.

Ha ocupat per oposició lliure la plaça de director en cap del Servici Municipal de Música i de la Banda Simfònica Municipal de l'Ajuntament d'Albacete, des de 1999 fins a 2012, de manera que durant el seu mandat s'ha aconseguit la completa professionalització d'esta.

En l'actualitat és director titular de la Banda Municipal de l'Ajuntament de València.