Societat Musical "Lira Castellonera" de Villanueva de Castellón


Societat Musical "Lira Castellonera" de Villanueva de Castellón

HISTORIAL DE LA BANDA

La banda de la Societat Musical Lira Castellonera de Villanueva de Castellón (València) té el seu origen en l'agrupació musical fundada al 1878 per l'Ajuntament de la vila. L'any 1887 ja va participar en el Certamen de Bandes de la Fira de Juliol de València amb el nom de "La Lira".

La banda va ser refundada l'any 1909 sota la batuta de Jaime Fayos Torres. L'any 1925 concorre a la secció primera del Certamen de València, amb un conjunt format quasi exclusivament per xiquets, i obté el primer premi.

A partir de l'any següent participarà habitualment en la secció especial, on guanya el primer premi els anys 1927 i 1945. El succeí Luís Ayllón, exdirector de la Banda Municipal de València, que en quatre anys obté dos primers (1947 i 1949) i dos segons premis (1948 i 1950) en el mateix certamen.

Entre els seus directors titulars cal destacar, entre altres, Francisco Hernández Guirado, Pablo Sánchez Torrella, Francisco Fort Fenollosa, Nicanor Sanz Sifre, Francesc Perales Ferre, Teodoro Aparicio Barberán, Juan Pablo Hellín Chaparro, Carlos Revert Espí i Alexis Calvo López. Eduardo Cifre Gallego és el seu director honorari.

Actualment la dirigeix José Tello, que amb un gran treball i magistral direcció està conduint la banda al màxim de les seues possibilitats. En els últims anys cal destacar els tres concerts al Palau de la Música i el retorn a la secció d'honor del Certamen Internacional de Bandes Música Ciutat de València on obtingué el Tercer Premi l'any 2012.

L'any passat va actuar a l'Auditori de Barcelona juntament amb la seua Banda Municipal baix la batuta del seu director Salvador Brotons, a Llíria com a banda invitada al V Congrés Iberoamericà de Compositors i Directors i aquest any al III Ciclo de les Bandes a les Arts.

BIOGRAFÍA DEL DIRECTOR

José Tello i Espert

José Tello i Espert, naix a Buñol, iniciant estudis al C.I.M. La Armónica, continuant-los als conservatoris de Buñol, València i Madrid on aconsegueix el títol de Professor Superior de Clarinet.

Estudia Harmonia, Contrapunt, Anàlisis Shenkerià, Informàtica aplicada a la Música i realitza estudis de Direcció d' Orquestra a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) amb Salvador Brotons.

Ha assistit a diferents cursos i master classes amb professors de reconegut prestigi internacional com Gregory Fritze, Ray Cramer, Tom Verrier, destacant les de Vocal Conducting en la Royal Academy of Music a Londres amb el professor Paul Brough.

Ha sigut professor en diverses escoles de música, així com del Conservatori Professional de Música de Buñol i Professor de Clarinet de la Red de Escuelas de Música en Medellín (Colombia).

Des de 1985 a 1991 fou professor de l' Academia Municipal de Música de Cuenca i Clarinet Solista de la Banda Municipal també de Cuenca, exercint de subdirector d'esta agrupació.

Al 1991 ingressa per oposició com Professor de Clarinet de la Banda Municipal de València.

Ha dirigit diverses bandes, destacant el Primer Premi de la Secció Segona en el Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València 2003, la Medalla d' Or amb Distinció d' Honor en el Wereld Muziek Concurs de Kerkrade 2005 i Primer Premi i Premi al Millor Director del II Certamen Nacional de Bandes "Enrique García Asensio" en Minglanilla (Cuenca), amb la Societat Musical La Paz de Siete Aguas.

Ha enregistrat diferents discs amb el segell discogràfic Audioart i també ha col·laborat amb la editorial belga Hafabra.

Ha sigut director invitat en diferents ocasions en el C.I.M. La Armónica de Buñol.

Desde l'any 2009 es director de la Banda Simfònica Lira Castellonera de Villanueva de Castellon, amb la qual va participar en el CIBM 2012 guanyant el Tercer premi de la Secció d' honor.