Banda Sinfónica de Alcobaça


Banda Sinfónica de Alcobaça

HISTORIAL DE LA BANDA

Banda d'Alcobaça (BA) naix de la Fanfarra Alcobacense, un grup compost únicament per instruments de metall, que va existir entre 1900 i 1912. Va aconseguir un alt nivell artístic, que li va atorgar l'honorífic títol de Royal Fanfare Alcobacense, atorgat pel rei Carles I i la reina Amèlia.

Fundada el 19 de març de 1920, durant els següents 40 anys BA va actuar en nombroses localitats de Portugal. Després d'una recessió en la seua activitat, es va restablir el 1985 ja amb un estil distintiu, més pròxim a una orquestra de vent o a una banda simfònica que a una banda de metalls.

L'any 2000 va gravar el seu primer CD durant la celebració del 80 aniversari, en el qual es van incloure treballs d'Astor Piazzolla, Gustav Host, Jan Van der Roost i Johan de Meij.

Al 2003 va actuar amb diverses de les millors bandes al districte de Leiria (Portugal). Al 2004, BA va acompanyar el grup de pop The Gift, en un concert en directe, amb la cançó Guess Why, que posteriorment va ser gravada en l'àlbum del grup "AM-FM".

Des del 2006 la BA ha participat en la biennal de concurs de bandes de l'Ateneu Artístic Vilafranquense i ha competit en primera divisió en la seua primera actuació. Al 2008 i 2010 va competir en la segona divisió i va quedant 1a al 2010. Al 2012, BA va quedar 2a en la primera divisió.

Al 2010 la BA va celebrar el 90 aniversari, i una vegada més va gravar un àlbum que inclou alguns dels seus concerts més emblemàtics.

La qualitat musical aconseguida, així com la constant recerca d'un nou i magnífic repertori, va culminar en l'ús ocasional d'instruments de corda i en el canvi del nom de la banda a Banda Simfònica d'Alcobaça (BSA).

Digna de menció és la participació en les tres últimes edicions de Cistermúsica - Alcobaça Music Festival.


BIOGRAFÍA DEL DIRECTOR

Rui Carreira

Va començar estudiant direcció coral amb el professor Eli Camargo, al 1990. Va realitzar cursos de direcció coral internacional a Espanya i Portugal de la mà dels mestres Lluís Virgili, Montserrat Rius, Maite Oca, Josep Ramon Gil, Ger Hovius, John Ross, Vianey Cruz, Alain Langrée i Hübert Velten. Entre 1999 i 2004 va realitzar un curs de direcció orquestral a Dijon, i entre 2004 i 2007, els seminaris internacionals de direcció orquestral de Leiria, tots dos davall la direcció del mestre Jean-Sébastien Béreau.

Va col·laborar en la direcció dels cors mixtos i d'homes d'Orfeão de Leiria des del 2000 fins al 2007. Va col·laborar amb Pedro Figueiredo en la direcció del cor de cambra del Conservatori Orfeão de Leiria, i com a director principal el 2006 i 2007. Des del 2006 fins al 2011 va dirigir els seminaris de pasqua i estiu per a vent i percussió de l'Orquestra Metropolitana de Lisboa (OML). Al 2007 va dirigir l'OML Júnior en el concert d'aniversari de l'OML. Va dirigir el X i XI curs de perfeccionament per a jóvens músics de banda promogut per la Federació de Bandes del Districte de Leiria i INATEL. Va dirigir el 1r seminari per a orquestra de vent i percussió a Ponta Delgada i, al 2013, va dirigir el seminari de banda i el curs de direcció orquestral en Porto Judeu.

Va dirigir l'orquestra de vent d'OML Júnior en els projectes 1001 Musicians i Music in the Squares. Entre 2008 i 2010 va col·laborar amb J. S. Béreau en la direcció de l'Orquestra Simfònica de Leiria. Des del 2009 al 2011 va dirigir en concert, per al seu màster, les següents bandes simfòniques: PSP, GNR i Portuguese Army, davall la direcció de F. Hauswirth, J. S. Béreau i M. Fennell, respectivament. Al 2011 va dirigir el grup musical contemporani de Lisboa.

És mestre de la Banda Simfònica d'Alcobaça des de 2002.