Margarita Lorenzo De Reizábal

Margarita Lorenzo De Reizábal

Va nàixer a Bilbao, on va realitzar els estudis superiors de piano i composició, amb Premis d'Honor Fi de Carrera. És llicenciada en medicina i cirurgia per l'O.P.V. Va ser pianista de l'Orquesta Sinfónica de Bilbao des de 1982 fins a 1998. Té un màster en psicodidàctica per l'Euskal Herriko Unibertsitatea.

Va realitzar els estudis de direcció d'orquestra a Anglaterra amb els mestres R. Saglimbeni, G.Hurst i N. Thompson i, més tard, perfeccionà la seua tècnica amb els mestres R. Houlihan i Denise Ham. Ha realitzat cursos de direcció d'orquestra i d'òpera amb Jesús López Cobos a Madrid i ha sigut directora assistent al Teatro Real en el muntatge de La traviata de Verdi. Ha sigut correpetidora de les temporades d'òpera de Bilbao en més de 25 títols.

En 1987 va obtenir per oposició la càtedra d'harmonia-composició al Conservatorio Municipal de Leioa. Des de 1991 és directora titular de la Joven Orquesta de Leioa, al capdavant de la qual ha realitzat al voltant de 350 concerts, així com l'enregistrament de 7 discos compactes i DVDs. Ha dirigit a les principals sales de concerts de l'Estat i a França. Va ser convidada assídua al programa El Conciertazo de RTVE, que dirigia Fernando Argenta, com a directora d'orquestra. Ha dirigit personalitats destacades del panorama artístic internacional com Felix Ayo, Joaquín Achúcarro, Ara Malikian, Pilar Jurado o Igor Yebra, entre altres.

És coautora del llibre Análisis Musical: claves para entendre e interpretar la Música (Ed. Boileau, 2004). En 2008 es va publicar el seu llibre En el Podio: manual de dirección de orquesta, coros, bandas y otros conjuntos instrumentales, en la mateixa editorial catalana i ha sigut traduït a diversos idiomes. Cal destacar els diversos premis internacionals obtinguts en el camp de la composició instrumental, coral i com a arranjadora.

Des de 2007 és professora titular per oposició del departament de Composició i Direcció del Centre Superior de Música del País Basc (Musikene). En Musikene ha realitzat labors directives i de gestió pedagògica, i s'ha convertit en la persona responsable d'engegar i coordinar els nous plans d'estudi adaptats a l'EEES en l'àmbit de la música.

Actualment imparteix direcció en Musikene i compagina la docència amb els seus compromisos com a directora convidada d'orquestres i bandes estatals. Acaba de concloure la seua tesi doctoral sobre didàctica de la direcció d'orquestra, que defensarà pròximament. Participa en congressos internacionals de música i d'educació sobre la seua àrea de recerca.