UN DEBER DE AMOR

Segons Neruda, "Recordar Miguel Hernández, que va desaparèixer en la foscor i recordar-lo a plena llum, és un deure d'Espanya, un deure d'amor". Un deber de amor va ser l'obra guanyadora del concurs de composició Homenatge a Miguel Hernández, organitzat per l'Ajuntament de Castuera (Badajoz) el juliol de 2010, com a celebració del primer centenari del seu naixement. La peça, de 15 minuts de durada, va ser estrenada per la banda municipal de Castuera sota la direcció de Marc A. González, el 30 d'octubre de 2010.

Encara que no es tracta d'una obra programàtica, està inspirada en el poeta i dramaturg oriolà, a través de la qual es reflecteixen tres aspectes fonamentals: guerra, amor i vida.

La primera secció, amb ritmes irregulars, compassos dispars, dissonàncies i melodies fragmentades, fa al·lusió a la participació de Miguel Hernández en la Guerra Civil espanyola i les dificultats que va patir per a desenvolupar la seua faceta com a escriptor.

Una segona secció melòdica i apassionada, amb melodies líriques i passatges corals, ens acosta als amors que van influir en la vida personal i van inspirar, al seu torn, la creativitat del poeta: les dones a les quals Miguel Hernández dedica els seus treballs.

L'última secció, arreplega l'esperit del poeta per a lluitar pels seus ideals malgrat les dificultats que pateix i tots els obstacles que ha de superar en la seua curta vida.

Un motiu musical utilitzat de forma recurrent al llarg de l'obra, seguirà transformant-se amb diverses variacions i desenvolupaments, sobre un moviment rítmic constant fins a arribar a la coda final.