Banda Municipal de Valencia

Banda Municipal de Valencia

HISTORIAL DE LA BANDA

L'any 1901 el regidor de l'Ajuntament de València, periodista i crític d'art, Vicente Ávalos Ruiz, va proposar a la màxima autoritat musical de l'època, Salvador Giner, la creació de la Banda Municipal davall la direcció de Santiago Lope, el qual va dirigir el seu primer concert el dia 8 de desembre de 1903 a la plaça de bous, on va interpretar, entre altres obres, per primera vegada L'Entrà de la Murta composta pel mestre Giner per al primer concert de la Banda Municipal.

Dirigida pel mestre Lope va aconseguir innumerables èxits. Entre altres, tres primers premis en el Certamen Internacional de Bilbao, l'any 1905.

Amb el transcurs del temps la Banda Municipal ha tingut diversos directors titulars: els mestres Vega, Ayllón, Seguí, Palanca, Ferriz, Garcés, Ribelles i Pablo Sánchez Torrella, i sempre ha conservat el seu alt nivell artístic.

La Banda Municipal fa anualment nombroses actuacions, entre les quals cal destacar els concerts realitzats per cicles al Palau de la Música i al mes de juny als jardins del Palau, així com als barris perifèrics, pobles de la Comunitat Valenciana, diverses ciutats europees, i als actes protocol·laris de l'Ajuntament.
El 5 de desembre de 2003, a proposta de la ministra d'Educació, Cultura i Esports i amb la deliberació prèvia del Consell de Ministres es va concedir a la Banda Municipal de València, la Corbata de l'Orde Civil d'Alfonso X el Sabio.

Està en possessió de la medalla d'or al mèrit en les Belles Arts, la més alta condecoració concedida per l'Estat Espanyol i l'Alta Distinció de la Generalitat Valenciana al mèrit cultural.

L'Ajuntament de València, en sessió plenària extraordinària duta a terme el 28 de juny de l'any 2002, va acordar per unanimitat: "concedir la medalla d'or de la nostra ciutat, a la banda municipal de valència, exemple i estímul de totes les bandes de música de la Comunitat Valenciana, exponent de la seua tradicional cultura musical i sentir popular, amb motiu de complir-se el centenari de la seua fundació".

Finalment, cal afegir-hi la gira, que amb gran èxit, va realitzar l'any 2005 al Japó, on va participar en el "2005 Japan Band Clinic", i que va contribuir a augmentar el gran prestigi internacional de la banda.


BIOGRAFÍA DEL DIRECTOR

Fernando Bonete Piqueras

Va realitzar els estudis musicals als conservatoris d'Albacete, València i Madrid, on va fer les carreres de direcció d'orquestra, direcció de cors, clarinet, flauta barroca, piano, solfeig i teoria de la música, transposició i acompanyament, harmonia, contrapunt, composició i instrumentació. És alumne de l'insigne mestre Enrique García Asensio.

Ha guanyat nombrosos i importants concursos: Direcció d'orquestra del Conservatori de Madrid 1995. Direcció de cors del Conservatori "Joaquín Rodrigo", València 1992. Menció d'honor, en la màxima categoria, del Certamen Internacional "Ciutat de València", 1999. Concursos nacionals de composició "Ciutat d'Orihuela" 2004; "Mestre Turrillas" de l'Ajuntament de Pamplona 2007; i "Mestre Francisco García Muñoz" de l'Ajuntament de Sòria 2008.

Ha realitzat gravacions per als segells discogràfics: RTVE-Música, Ràdio 9, RNE-Ràdio Clàssica, Les nostres bandes de música, així com ponències i cursos per al MEC, en el camp docent.

És acadèmic corresponent de la Molt Il·lustre Acadèmia de la Música Valenciana, membre de l'AIE i de l'SGAE. Compta amb més de tres centenars d'obres registrades i altres tants fonogrames i videogrames. Les seues instrumentacions per a banda, tant de música lírica com del repertori simfònic, són referents en l'actualitat per a les bandes simfòniques.

És invitat a dirigir les bandes municipals més importants de l'estat: Alacant, Almeria, Barcelona, Bilbao, Castelló, A Corunya, Madrid, Melilla, Santiago de Compostel·la, Sevilla, Tenerife…, així com jurat en els més rellevants certàmens nacionals i internacionals de composició i interpretació bandística.

En l'àmbit docent, Fernando Bonete va obtindre plaça de professor d'Harmonia i melodia acompanyada per oposició lliure del Conservatori de la Diputació de Zamora; i pertany, per concurs-oposició, al Cos de Professors d'Ensenyança Secundària en l'especialitat de música, i al Cos de Professors de Música i Arts Escèniques en l'especialitat de cor i orquestra.

Ha ocupat per oposició lliure la plaça de director en cap del Servici Municipal de Música i de la Banda Simfònica Municipal de l'Ajuntament d'Albacete, des del 1999 fins al 2012, de manera que davall el seu mandat s'ha aconseguit la completa professionalització d'esta.

En l'actualitat és director tècnic artístic de la Delegació d'Orquestra i Banda Municipals de l'Ajuntament de València.

Veure Canal a YouTube
Veure Pàgina a facebook
Veure Pàgina a twitter
Veure Pàgina a flickr
Veure el Blog