Sociedad Musical Lira Castellonera Villanueva de Castellón


Sociedad Musical Lira Castellonera de Villanueva de Castellón

HISTORIAL DE LA BANDA

La banda de la Societat Musical Lira Castellonera de Villanueva de Castelló va ser creada l'any 1878, i refundada l'any 1909 davall la batuta de Jaime Fayos Torres, el qual n'escriurà les pàgines més glorioses. Amb ell va guanyar diversos primers premis en el Certamen de València (1925, 1927 i 1945) i va esdevindre una de les millors bandes espanyoles. El seu successor va ser Luis Ayllón, exdirector de la Banda Municipal de Valencia, que en quatre anys va obtindre dos primers (1947 i 1949) i dos segons premis (1948 i 1950) en el mateix certamen.

Entre els seus directors titulars cal destacar, a més a més, José María Alba Lacero, Valentín Ruiz Gómez, Antonio Peinado, Francisco Hernández Guirado, Pablo Sánchez Torrella, Eugenio Peris Gómez, Francisco Fort Fenollosa, Nicanor Sanz Sifre, Francesc Perales Ferre, Teodoro Aparicio Barberán, Juan Pablo Hellín Chaparro i Carlos Revert Espí. Amb este últim va participar per última vegada en el Certamen de València, en la secció primera, en el qual va obtindre el segon premi (2002).

Entre 2004 i 2008 el seu director titular va ser Alexis Calvo López, el qual va mantindre el caliu de la banda i l'interés del públic gràcies a uns programes variats en les temàtiques i en els formats; davall la seua direcció va intervindre en l'òpera Don Carlo de Verdi, dirigida per Lorin Maazel al Palau de les Arts Reina Sofia l'any 2007.

Actualment la dirigix José Tello, que amb un entusiasme tenaç conduïx la banda al màxim de les seues possibilitats. En els últims anys cal destacar els memorables concerts al Palau de la Música el 10 de gener de 2010, el 19 de juny de 2011 i el 8 de gener de 2012, i els tres concerts amb motiu de la inauguració de l'Auditori Muncipal Rex, amb la interpretació de peces de Wagner, Moussorgsky, Prokofiev, Mahler i Stravinski, entre d'altres compositors. Eduardo Cifre Gallego és el director honorari de la banda.

També cal destacar la gran funció social, cultural i humanística de la Lira Castellonera. La banda ha acompanyat i acompanya les solemnitats anuals i els fets més importants de la història recent de Castelló. La Societat Musical compta, a més, amb la Banda Jove dirigida per Raúl Seguí i l'Orquestra Filibert Estrela dirigida per Amparo Vidal. Ha format musicalment i humana milers d'infants a través de la seua escola de música i ha sigut la millor ambaixadora del seu poble per tot arreu. Desenes de músics professionals, eixits de la Lira Castellonera, actuen en les millors bandes i orquestres del país..


BIOGRAFÍA DEL DIRECTOR

José Tello Espert



 José Tello Espert va náixer a Bunyol i allí va iniciar estudis al Centro Instructivo Musical La Armónica. Els va continuar als  conservatoris de Bunyol, València i Madrid, en els quals va aconseguir el títol de professor superior de clarinet.

Va estudiar harmonia, contrapunt, anàlisi Shen- kerià i informàtica aplicada a la música. Es va formar com a director d’orquestra a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) amb Salvador Brotons.

Ha assistit a  diferents cursos i classes magistrals amb professors de reconegut  prestigi internacional com ara Gregory Fritze, Ray Cramer, Tom Verrier, entre les quals cal destacar les de Vocal conducting a la Royal Academy of Music a Londres amb el professor Paul Brough.

Ha sigut professor a diverses escoles de música i del Conservatori Professional de Música de Bunyol.

Entre 1985 i 1991 va ser professor de l’Academia Municipal de Música de Conca, i clarinet solista i subdirector de la banda municipal d’aquella ciutat. L’any 1991 va esdevindre per oposició professor de clarinet de la Banda Municipal de València.

Entre 1993 i 1997 va dirigir el CIMA Santa Cecilia de Iàtova i entre 1998 i 2007 la Sociedad Musical La Paz de Set Aigües, amb la qual va obtindre diversos primers premis i mencions d’honor en el Certamen Internacional Ciutat de Vàlencia i en el WMC de Kerkrade, també va obtindre el premi al millor director, concedit pel mestre Enrique García Asensio al certamen de Minglanilla (Conca) de 2007.

Ha enregistrat diversos discs amb el segell discogràfic Audioart i també ha col·laborat amb la editorial belga Hafabra.

Finalment, ha actuat en diferents ocasions com a director invitat de la banda del M. la Armónica de Bunyol i col·labora com a professor de clarinet en la Red de Escuelas de Música a Medellín (Colòmbia).

Des del mes de maig de 2009 és director i mestre de la Lira Castellonera.

Veure Canal a YouTube
Veure Pàgina a facebook
Veure Pàgina a twitter
Veure Pàgina a flickr
Veure el Blog