Asociación Musical Canalense


Asociación Musical Canalense

HISTORIAL DE LA BANDA

Els orígens de bandes de música a Canals es remunten a principis del segle XX. És a partir de 1946 quan, per l'entusiasme de diverses persones i del director, va començar una continuïtat de música bandística a Canals que abans pertanyia a la Banda Municipal.

Però és al juny de 1974 quan es van aprovar els primers estatuts de la banda existent que va passar a denominar-se "Asociación Musical Canalense".

Compta en actualitat amb 550 socis, 130 músics federats. En la seua escola de música compta amb 17 professors que impartixen classes a 150 alumnes en les disciplines musicals de solfeig, conjunt coral, clarinet, flauta, guitarra, metall greu i agut, oboé, percussió, piano, saxòfon, violí i violoncel.

Des de 1994 compta amb una banda juvenil, en la qual els alumnes de l'escola inicien el seu camí d'accés a la banda de música.

L'any 1995 es va formar a la nostra associació un cor denominat "Cor Calixtí", en honor al Papa Calixt III, nascut a la Torreta de Canals. Està dirigit per Javier Tortosa Carbonell.

Al llarg de la nostra trajectòria musical, són molts els músics que es van formar a la nostra associació i que destaquen professionalment en orquestres, conservatoris. També impartixen classes per tots els punts de la nostra geografia.

En la seua història més recent ha sigut dirigida per José Perales Ferre, Juan Ramón Beltrán, Carlos Revert, Fco. José Sánchez Roca, Luis Pedrón Francés. Des de l'any 2005 és dirigida per José Martínez Colomina.
  • Certamen de Cullera any 1979: 2n PREMI
  • Certamen de Cullera any 1980: 2n PREMI
  • Concurs Diputació de València any 1990
  • Concurs Diputació de València any 1991: 2n PREMI
  • Concurs Diputació de València any 1992
  • Concurs nacional de marxes professionals, Elx any 1993: 1r PREMI
  • Certamen Nacional Leganés any 1994: 3r PREMI
  • Certamen música festera Elda any 2000: 2n PREMI
  • Certamen música festera Elda any 2001: 1r PREMI
  • Certamen nacional Múrcia any 2003: 1r PREMI
  • Certamen internacional Altea any 2004: 3r PREMI
  • Certamen Diputació de València any 2006 (2a secció): 1r PREMI I MENCIÓ D'HONOR.
  • Certamen Comunitat Valenciana Xest any 2006 (2a secció): 1r PREMI I MENCIÓ D'HONOR.
  • Año 2007: Participa en els concerts commemoratius "29 d'abril" dia de la música valenciana: Al Palau de Congressos, Teatre Principal d'Alacant i Auditori de Castelló.
  • Certamen Internacional de Bandes de Música 2008 Ciutat de València (2a secció): 2n PREMI.
  • Certamen Diputació València any 2010 (1a secció): 1 PREMI I MENCIÓ D'HONOR.
  • Certamen de La Comunitat Valenciana Xest 2010 (1a secció): 1r PREMI I MENCIÓ D'HONOR.
  • Gravació de l'obra BENI-HAMEZ d'Eduardo Nogueroles, per al CD del Retrobem la nostra música 2011.

BIOGRAFÍA DEL DIRECTOR

José Martínez Colomina



Des de l’any 2004 està encarregat de la càtedra de trompeta del Conservatori Superior de Castelló i col·labora habitualment amb l’Orquestra Simfònica i el Grup Instrumental de València. També és professor de diversos cursos de trompeta nacionals i internacionals realitzats al nostre país.

L’any 2005 assistix a un curs de direcció de banda i orquestra amb Enrique García Asensio a València. Des d’eixe any estudia direcció de banda  amb José Rafael Pascual-Villaplana. Actualment estudia Harmonia i Anàlisi amb Manuel Añón.

Des de  2005, és el director de l’Associació Musical Canalense (València), que l’any 2006 el primer premi i  menció d’honor de la Diputació Valenciana. Més tard, en eixe mateix any, guanya el primer premi i menció d’honor de la final provincial.

A partir de 2006, és el director titular de l’Orquestra Setabensa de Xàtiva, a València.

Al juliol de 2008, guanya el segon premi en el Concurs Internacional de Bandes realitzat a València, al capdavant de l’Associació Musical Canalense. El mateix any fa un curs de direcció de banda amb Jan Cober.
Per a l’any 2010 va ser designat nou director titular de la Banda de la Federació de les Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

Al maig de 2010 va viatjar a Londres per a dirigir la banda de la Royal Academy of London, on va obtindre  la  “Llicenciatura de direcció de banda per la Royal School of Music of London“ (LRSM), amb la màxima qualificació.

Uns dies més tard va obtindre al capdavant de l’Associació Musical Canalense el primer premi i la menció especial en la primera secció del Certamen de Diputació de València. A l’octubre del mateix  any va obtindre el primer premi i la menció d’honor de la primera secció del Certamen de la Comunitat Valenciana.

L’any passat va ser designat tribunal en diversos concursos nacionals de bandes de música a Madrid i Paipa (Colòmbia), país en el qual va dirigir en concert una banda i una orquestra al mateix temps que va impartir diversos cursos de direcció per a directors colombians.

En l’actualitat estudia direcció d’orquestra amb Juan Luis Martínez. Al maig d’enguany realitza els exàmens per a obtindre la llicenciatura de Direcció d’Orquestra per la Royal School of Music of London.

Veure Canal a YouTube
Veure Pàgina a facebook
Veure Pàgina a twitter
Veure Pàgina a flickr
Veure el Blog