Banda Sinfónica “Músicos sin Fronteras”


Banda Sinfónica “Músicos sin Fronteras”

HISTORIAL DE LA BANDA

La Banda Simfònica Músics Sense Fronteres (BSMSF) és una iniciativa de la seu valenciana de "Músics Solidaris Sense Fronteres", ONG nascuda a Vitòria-Gasteiz l'any 1995, amb l'objectiu d'establir un compromís solidari amb la infància més desfavorida del món. L'ONG desenrotlla projectes de cooperació internacional a països del tercer món com ara Cuba, Tailàndia, Cap Verd, Guatemala, el Brasil, Bolívia i el Perú, entre d'altres.

Composta per músics professionals i amateurs valencians pertanyents a més de 20 bandes de música de la Comunitat Valenciana, té com a finalitat, d'una banda, donar a conéixer els projectes de l'ONG a favor dels drets humans, i de l'altra, recaptar fons, a través dels seus concerts, per a finançar els esmentats projectes, així com donar suport als desenrotllats per altres institucions. Al mateix temps, potencia el voluntariat entre els músics professionals i els estudiants de música.

La BSMSF es va presentar a l'abril de 2011 al Palau de Congressos de València en un concert solidari a benefici dels damnificats del terratrèmol del Japó, organitzat per l'ONG i els clubs Rotaris de València i província.

Rep el suport de persones i institucions rellevants en l'àmbit de la solidaritat i la cultura, alguns d'ells reputats instrumentistes, compositors i directors que són membres del seu comité artístic i del seu comité d'honor.

També compta amb la inestimable col·laboració de reconeguts compositors valencians que han cedit els drets d'autor d'alguna de les seues obres o que han compost obres ex professo per al projecte "Los Derechos Humanos a bombo y platillo", en el qual "Músics solidaris sense fronteres" treballa en l'actualitat.

Des del seu inici, la direcció musical i artística del projecte de la BSMSF està a càrrec del mestre José Miguel Micó Castellano, director de reconegut prestigi en el món bandístic valencià.


BIOGRAFÍA DEL DIRECTOR

José Miguel Micó Castellano



Va començar els seus estudis a la Unió Musical de Llíria, amb Francisco Villarejo. Al Conservatori Superior de Música de València va obtindre el premi fi de carrera de clarinet. Va participar en els cursos de direcció impartits pel mestre  Enrique García Asensio.

L’any 1974 va ingressar per oposició com a professor de clarinet en la Banda Municipal de València, on continua en l’actualitat.

Entre 1974 i 1997 va ser director titular de la Banda L’Artística Manisense, amb la qual va obtindre huit primers premis en el Certamen Internacional de Bandes “Ciutat de València”, primer premi de la Diputació de València, primer premi “Gente Joven” i primer premi i menció d’honor en el Certamen “Vila d’Altea”.

Va dirigir durant tres anys l’Orquestra de la Unió Musical de Llíria i entre 1997 i  2009 ha sigut director titular de la seua Banda Simfònica, amb la qual ha realitzat diverses gires per Europa, el Japó, Cuba i Veneçuela. Amb la Unió Musical ha sigut guanyador de tots els certàmens en què ha participat: tres primers premis i menció d’honor en el Certamen “Ciutat de València”, en el qual va obtindre la màxima puntuació (400 punts) i va aconseguir, també, dos primers premis i menció d’honor en el Certamen “Vila d’Altea”.

Ha sigut guardonat, entre altres, amb les següents distincions: fill adoptiu de la Ciutat de Manises, clau de la Ciutat i àmfora d’or, batuta d’or al Certamen Vila d’Altea, premi Euterpe a la trajectòria de direcció de bandes, premi 9 d’Octubre Ciutat de Manises i director d’honor de l’Artística Manisense. Va ser nomenat “huésped distinguido” de la ciutat veneçolana de Mèrida. A més està en possessió de la insígnia d’or de la Unió Musical de Llíria, insígnia d’or de l’Ajuntament de Llíria, així com de la Medalla d’or al mèrit de les Belles Arts Col·lectiva Ciutat de València.

Ha dirigit, com a convitat, les bandes municipals de València, Madrid, Lleida, Banda Nacional de Cuba i Ciutat de L’Havana, Banda Municipal de Caibarién i Banda de Narashino del Japó.

Veure Canal a YouTube
Veure Pàgina a facebook
Veure Pàgina a twitter
Veure Pàgina a flickr
Veure el Blog