Banda Municipal de Música d’Alcanar


Banda Municipal de Música d’Alcanar

HISTORIAL DE LA BANDA

La fundació de la Banda Municipal de Música d'Alcanar data del 3 de juny de 1845, quan al pas de la reina Isabel II de Borbó per Alcanar aquesta concedeix a l'escultor canareu Miquel Gisbert uns instruments de música, en agraïment per un treball realitzat al monestir de Benifassà. Aquesta data la converteix en una de les bandes més antigues de Catalunya.

Al llarg de la seva història s'han succeït diversos mestres-directors a la direcció: la saga dels Gisbert, Bautista Ferrer, Francisco Frías. En l'època actual, Julio Castell, José Quiles Simón, Rafael Bardissa,... fins arribar a l'actual director, Pascual Arnau Beltrán.

La Banda organitza cada any un concert de Primavera, un concert d'Estiu, el Festival de Bandes d'Octubre i el concert de Santa Cecília. A part, realitza intercanvis amb altres entitats musicals de Catalunya, de l'estat espanyol i de l'estranger.

A destacar els intercanvis realitzats amb el "Complesso Bandístico Fornovese de Fornovo di Taro" (Itàlia, 1989), amb la "Sociedade Filarmonica Matos Galamba" d'Alcácer do Sal (Portugal, 2003), o el realitzat amb la "Banda de Música la Tafallesa" (Navarra, 2007). També cal destacar el concert realitzat a l'Auditori Pau Casals del Vendrell (2006), el concert al Palau de Congressos de Peníscola (2009) i els de l'Auditori de Barcelona (2006 i 2012).

L'any 2009 la Banda participa en el Certamen Internacional de Bandes de Música "Vila de la Sénia", on obté el segon premi de segona secció.

La Banda també forma part de la Federació Catalana de Societats Musicals i a través de la mateixa també participa en trobades musicals i altres actuacions.

Actualment, la Banda Municipal està formada per 90 músics. L'entitat també compta amb una Banda Juvenil formada per 70 músics i una Banda Infantil de 30 músics més, fruit de l'ensenyament musical que s'imparteix a l'Escola Municipal de Música d'Alcanar.


BIOGRAFÍA DEL DIRECTOR

Pascual Arnau Beltran

Va nàixer a Sant Jordi el 1967. Als 7 anys inicià els seus estudis musicals a la Societat Musical L'Alianza de Vinaròs, amb el director D. Jaime Montes.

Continuà els seus estudis al Conservatori de Música de Castelló, obtenint el títol de professor. Posteriorment continuà al conservatori Superior de Barcelona on va obtenir el títol Superior de clarinet.

Va estudiar harmonia, contrapunt i fuga amb els professors José Castillo, María Teresa Agut, Guinovart i José Quiles.

Realitzà estudis superiors de pedagogia musical a la Universitat Politècnica de Barcelona, i de Magisteri Musical a la Universitat Jaume I de Castelló.

Cursà estudis de direcció d'Orquestra i Banda amb els professors José María Cervera, García Asensio, Miguel Rodrigo Tamarit, José Rafael Pascual Vilaplana, Miguel Rodrigo, Johan De Meij, Jan Cober i Ferrer Ferran.

Pel que fa a la seua tasca professional cal destacar:

  • Professor de clarinet i solfeig a la banda d'Alcalà de Xivert, entre els anys 1991 i 1994.
  • Director i professor de l'Escola i banda de Catí entre els anys 1992 i 1998.
  • Director de la Banda i Escola de Sant Jordi des de la seua fundació el 1991 fins a l'actualitat.
  • Director de la Banda i Escola de Música de Xert des del 1996 fins a l'actualitat. Obté un tercer premi l'any 2005 en la tercera secció, un tercer premi l'any 2008 i un segon premi l'any 2012 en la segona secció del Certamen Provincial de Castelló.
  • Director titular de la Banda Municipal de Música d'Alcanar des de 2002 fins a l'actualitat.
Participa al III Certamen Internacional de Bandes Vila de la Sénia (Tarragona), on va obtenir el segon premi en la segona secció el 2009 així com alss concerts a l'Auditori Nacional de Catalunya els anys 2006 i 2012.