Sociedad Musical Ayorense


Sociedad Musical Ayorense

HISTORIAL DE LA BANDA

Aiora és en una localitat situada al sud-oest valencià.

Del seu gran patrimoni cultural compta amb vells costums populars de tocar, cantar i ballar antigues jotes i una gran passió i afició per la seua banda de música.

Al 1908 un grup de persones importants de la població funden La Filharmònica, el director de la qual era Leandro Teruel Teruel. Al coexistir dos bandes a la població, La Vella i La Filharmònica, es creen rivalitats que fan desaparéixer les dos societats. Al 1929 davant de la preocupació de tants anys sense banda, un grup d'aficionats funda la Societat Artística Ayorense, que té com a director Fidel del Campo. Al 1939 sorgixen diferències en la societat i es crea una altra banda que s'anomena La Filharmónica.

L'any 1939 La Filharmònica desapareix i la Societat Artística Ayorense seguix avant, de manera que aconseguix el màxim auge. En els anys 1960-1970 la banda passa per un moment d'apatia per part de tots. Al 1972 un grup il·lusionat intenta revifar-la i es legalitza com a Societat Musical Ayorense.

Es comença amb una plantilla de 30 músics i amb la creació d'una escola d'educands, que fa que la societat vaja reprenent la tradició musical perduda durant anys. Actualment compta amb més de 90 músics i una escola que sobrepassa els 80 alumnes.

La Societat Musical Ayorense ha participat entre altres en els següents certàmens de bandes civils: Terol, Cocentaina, Campo de Criptana, Certamen Internacional de Bandes 1984, Certamen Internacional de Bandes 1994, Certamen Bandes de Música de Leganés 1997, Certamen Internacional de Bandes 1999, Certamen Internacional de Bandes 2004, Elda Certamen de Música Festera , maig del 2005, Aranda de Duero. També compta amb una extensa participació en festivals comarcals i altres esdeveniments.

Actualment, el president és Ángel Martínez Pérez i el director Salva Luján.


BIOGRAFÍA DEL DIRECTOR

Salva Luján

Naix a Valencia en 1975.

Professor superior de composició i orquestració. Professor de solfeig, teoria de la música, lectura a primera vista, transposició i piano. Diplomat per The Associated Board of the Royal Schools of Music (Regne Unit) en teoria de la música.

El seu catàleg d'obres, en el que predomina la música per a orquestra de vents, ha sigut interpretada i seleccionada en diversos certàmens de música com ara l'internacional de València.

Nominat als Premis Euterpe 2009 en l'apartat de música simfònica i premiat en diversos concursos de composició a nivell nacional i internacional com ara el IV Concurs de Composició "La Prime l'us" a Bertiolo (Itàlia), III Concurs Iberoamericà de Composició Villa de Ortigueira (Galícia) o el II Concurs Nacional de Composició "Vila d'Albocàsser" (Castelló) entre altres, li atorguen un reconeixement en la composició per a banda.

Inicia els estudis de direcció amb Jan Cober i els continua i perfecciona la seua formació amb Ferrer Ferran.

A l'agost del 2008 guanya el I Concurso Nacional de Direcció de Bandes de Música Cueva de Medrano a Ciudad Real.

És invitat a dirigir la Banda Marcial de Murça (Portugal), la Banda Municipal de Zamora, l'Orquestra del Conservatori d'Alcázar de San Juan (Ciudad Real), l'Orquestra del Conservatori Ciutat de Montcada (València), o l'Orquestra del Conservatori "Alt Palància de Sogorb (Castelló), entre altres.

En l'actualitat és professor de fonaments de composició, harmonia i anàlisi als diversos conservatoris de música de la Comunitat Valenciana. Professor d'harmonia a l'escola de música de la Societat Artística Musical d'Alginet. Director titular de la Sociedad Musical San Blas de Teresa de Cofrents (València) i de la Societat Musical Ayorense (València). És membre de l'Associació de Compositors Simfònics de la Comunitat Valenciana (COSICOVA). Condecorat amb la medalla al mèrit militar amb distintiu blanc al 1999.