Banda Musical de Arouca


Banda Musical de Arouca

HISTORIAL DE LA BANDA

La Banda Musical d'Arouca, Associació Cultural i Artística, va ser fundada en el primer quart del segle XIX, per Bernardino Joaquim Soares.

El 25 de juny de 1985 va ser oficialitzada jurídicament i agraciada pel primer ministre amb l'estatut d'utilitat pública per la defensa de la causa musical. També la Cambra Municipal d'Arouca va distingir esta banda amb la medalla del mèrit municipal, grau d'or.

Perseguint el seu objectiu, la banda manté en ple funcionament una escola de música, gratuïta, per als més jóvens, que compta amb, aproximadament, 100 alumnes, i continua recorrent diversos punts del país amb motiu de les diferents festivitats.

La banda va aconseguir el primer premi en el Concurs de Bandes Civils Terras de Cambra, el 19 de setembre del 1993.

A l'estiu del 2003, la Banda Musical d'Arouca es va desplaçar a la ciutat francesa de Poligny, amb qui Arouca manté llaços d'agermanament, amb l'objectiu de participar en les festes de la ciutat.

Al 2009 va realitzar una xicoteta actuació en l'Assemblea de la República Portuguesa, amb diputats, ministres i el president de l'Assemblea de la República. Eixe mateix any va donar concerts a la Casa de la Música (Porto) i en el festival Filharmonia ao mais alto nivel, a Santa Maria da Feira.

Al 2011, en la presentació del seu últim CD, va realitzar un gran concert, en el qual va comptar amb la presència del trompetista Ruben Simeó, del qual va resultar un aclamat DVD.

Ja al 2013, dos grans esdeveniments van marcar la vida de l'associació: el I Certamen Musical d'Arouca i un gran concert amb el pianista i compositor portugués Mário Laginha, esdeveniments que van tindre un fort impacte regional.

La Banda Musical d'Arouca està composta, en este moment, per vora 75 músics, molts d'ells integrats en institucions d'ensenyament superior, bandes militars i orquestres portugueses.


BIOGRAFÍA DEL DIRECTOR

João Dias

João Dias va nàixer a Fermentelos, el 12 de novembre de 1965. Al 1981 va ingressar al Conservatori d'Aveiro on va finalitzar el 6t curs de clarinet.

Al 1987 va concursar a la Banda de Policia de Seguretat Pública (PSP), va obtindre el 1r lloc, i va accedir en eixa data al lloc de cap executant de clarinet. Posteriorment va ingressar al Conservatori Nacional de Música de Lisboa, on va finalitzar el curs complementari de clarinet i va ser solista a l'orquestra del dit conservatori.

Va estudiar i va ser executant a l'Acadèmia Nacional Superior de l'Orquestra Metropolitana de Lisboa. Va tindre com a professors Nuno Silva i Étienne Lamaison en classe de clarinet, Kevin Vigneau i Franz Jurgen en música de cambra i al mestre Jean Marc Burfin en orquestra.

Va realitzar una màster class amb l'Orquestra Metropolitana de Lisboa, davall la direcció del mestre Jean Sebastian Bereau, en direcció d'orquestra. A més, un curs de direcció a l'Orquestra Clàssica de Porto i també a Óbidos, amb l'Orquestra de cordes de l'Escola Superior de Lisboa, amb el mestre i professor Robert Houlihan.

Al 2002 va participar en una màster class realitzada a la Universitat Nova de Lisboa, amb Sir David Whitwell.

Al desembre de 2005 va participar en la màster class de direcció de banda, orientat pel mestre nord-americà Mitchell J. Fennel, al Conservatori Nacional de Música de Lisboa.

A l'octubre de 2006 va ser invitat a dirigir el cor de l'Institut Superior de la Policia de Seguretat Pública.

Al juny de 2008 va participar en la màster class de direcció, organitzada per la Banda Simfònica de la Policia de Seguretat Pública, amb el mestre Mitchell J. Fennell.

A l'abril del 2009 va participar en la màster class de direcció, organitzada per la Banda Simfònica de la Policia de Seguretat Pública, amb Felix Hauswirth.

Actualment assistix al curs de direcció amb el professor Jean Marc Burfin.

Des de gener de 2007 és mestre de la Banda Musical d'Arouca.