LA VALL DE LA MURTA

Obra encarregada per la SM d'Alzira i A. Crespo, els que la van presentar en el CIBM de 2002. Des de llavors s'ha interpretat i gravat en multitud de països, com a Suïssa, Noruega, Holanda, Alemanya o Singapur.

És una peça marcadament descriptiva, fruit de la visita a la vall de l'autor.

El primer temps es dividix en 2 seccions: Els Serres i l'Incendi. Les muntanyes reflectits són el Cavall Bernat i Els Agulles. El primer amb el seu aspecte noble, tranquil, grandiós i solemne, serà un dels elements més importants, ja que la seua temàtica reapareixerà cíclicament en el desenrotllament de l'obra. El segon és molt contrasten-te perquè la seua imatge (tosca, punxant, ruda, multiforme) resulta radicalment distinta. Finalment es recrea el pitjor incendi ocorregut en tan singular paratge, el de 1983.

El segon temps està inspirat en la perla arqueològica de la vall: el Monestir. L'atmosfera inicial de reflexió religiosa, dóna pas a la progressiva edificació del no per modest, menys valuós tresor històric. D'alguna manera este passatge evoca l'evolució des dels primers nuclis ermitans fins a l'establiment de l'Orde de Sant Jeroni en 1401. Conclou amb la reexposició de la imatge sonora dels monjos orant plàcidament en el seu claustre.

Dos són també les parts de l'últim temps. Primer apareixen, a ritme de djembés, els temuts Pirates Moros, que després de la dominació musulmana freqüentaven la costa; amb el seu marxa sona novament l'arreplegament monacal. La segona secció s'obri amb una brillant fanfàrria, que indica l'arribada del personatge més il·lustre que ha visitat el lloc, Felip II. És l'any 1586, un dels moments de major esplendor; tal és la fastuositat de l'esdeveniment, que perquè les carrosses reals accedisquen al monestir, s'ha de construir un nou pont, el Pont de Pedra.