José Luis Estellés

(Bétera, 1964)

Disfruta d'una reconeguda trajectòria internacional en les especialitats de direcció orquestral, clarinetista i pedagog. Ha actuat com a concertista de clarinet per tot Europa, USA, Mèxic i el Japó, en freqüent col·laboració amb diversos quartets i pianistes, amb la soprano Edita Gruberova, així com destacats mestres.

Ha gravat per a nombrosos segells, entre els quals cal destacar Turtle Records, Emergo Classics, Verso, Kairos, Naxos i IBS Classical Gold. Ha sigut solista de clarinet de l'Orquestra Ciutat de Granada des del 1991 i ha col·laborat també amb formacions espanyoles, angleses, belgues i alemanyes.

És professor de clarinet a Musikene Centre Superior de Música del País Basc, on va ser director d'estudis orquestrals i director artístic. És invitat habitualment com a professor al Rotterdams Conservatorium i a la Sibelius Academy d'Hèlsinki, entre altres centres i festivals internacionals.

Ha sigut membre del jurat en els concursos internacionals de l'ARD (Munic) i Aeolus (Dusseldorf), així com director artístic de TAiMAgranada i de Cameralia.

Com a director orquestral, José Luis Estellés ha actuat a Espanya, Bèlgica, França, Anglaterra, Bulgària i Mèxic. La seua activitat comprén el gènere simfònic, l'òpera i la creació contemporània, ha dirigit destacades formacions tant a Espanya com a l'estranger i ha treballat també amb solistes de renom.

En l'apartat discogràfic cal destacar diverses primeres gravacions mundials, com la de l'òpera Juan José de Pablo Sorozábal o l'obra concertant de Juan José Colomer per a metalls i orquestra (VERSO).

Ha dirigit estrenes dels compositors Lazkano, Conde, Cruz Guevara, Fernández Guerra, García Román, Garrido, Holt, Kozakura, Lara, Núñez, de Pablo, Sorozábal i Zavala, i ha oferit primeres audicions a Espanya d'obres de Birtwistle, Gubaidulina, Holt, Werner Henze, Xenakis, Torres Maldonado, Lindberg, Davies i Kats-Chernin.