JOSÉ SERRANO

Naix a Sueca, València, el 1873 i, com també altres compositors de sarsuela, va ser son pare, director de banda de música, qui el va introduir en este camp. Es trasllada a València per a continuar els estudis quan tenia 16 anys i, posteriorment, a Madrid, amb la intenció d'obtindre una beca que li permetera continuar estudiant, però hi troba un món molt diferent del que havia deixat a València i on no té molta sort.

La ceguera progressiva del mestre Fernández Caballero l'obliga a demanar a Serrano que col·labore amb la partitura de "Gigantes y Cabezudos", obra que va ser elogiada a "El Saloncillo", revista en què feia uns mesos que Serrano escrivia.

La primera composició de Serrano estrenada amb èxit, "El Motete", es remunta a 1900 i van ser els germans Álvarez Quintero els qui li van oferir el llibret. José Serrano no va desaprofitar l'oportunitat de situar-se entre els grans compositors. La seua figura es va engrandir per la tasca duta a terme durant el primer terç del segle XX i es va emmarcar en el "género chico" que, encara que començava a cedir davant la sarsuela, seria encara durant molts anys del gust del públic. Entre les més de 50 obres per a teatre de Serrano, hi destaquem: "La reina mora", amb text dels germans Álvarez Quintero, "Moros y cristianos", "Alma de Dios", "La canción del olvido", "Los claveles", "La dolorosa" i "La venta de los gatos".

Serrano és també molt conegut per tots els valencians per ser el compositor de l'himne de l'Exposició Regional Valenciana de 1909, adoptat oficialment com a himne de la Comunitat Valenciana el 1925, o del famós pasdoble "El faller". Serrano va morir a Madrid el 8 de març 1941, sense que s'haguera estrenat l'obra "La venta de los gatos", basada en una narració de Bécquer.