SERAFÍN CASTELLANO GÓMEZ


Parlar de societats musicals és parlar d'una de les nostres senyes d'identitat més volgudes, d'un fenòmen singular que caracteritza a la Comunitat Valenciana, d'un fenòmen sociocultural de llarga tradició que ens ha donat a conéixer en tot el món. Cultura i música en majúscules però també i, sobretot, el sentiment i l'orgull de ser i sentir-nos valencians: això representen les nostres societats musicals, que han sigut, són i seran carta de presentació internacional.

Les nostres societats musicals representen un fenòmen social, cultural i econòmic que permet a la ciutadania participar activament en la vida dels seus respectius municipis. Les societats musicals i les bandes de música, junt amb els músics i socis que les conformen, són l'exemple més evident de com els valencians vivim la nostra tradició musical.

La quotidianitat de les nostres societats musicals és precisament el que les convertix en un fenòmen extraordinari, perquè la vivència que molts valencians hem tingut de formar part d'una societat musical des de xiquets o el fet de que quasi hi haja un músic en cada família o, inclús de que diversos membres compartisquen eixa mateixa afició musical, definix prou l'arrelament de les nostres societats musicals en tots els nostres pobles, o en la immensa majoria d'ells, la seua transcendència i el vincle tan estret que estes societats tenen amb la Comunitat Valenciana. El que molts hem viscut com una cosa normal: pertànyer a una banda i créixer amb ella, és precisament el que resulta singular i excepcional, perquè cap altre poble compta amb un fenòmen musical tan ampli i vertebrador com a la nostra terra, que podríem descriure com a terra de música i de grans músics.

La Comunitat Valenciana compta amb un ric patrimoni cultural i una tradició musical, singular i valuosa que sentim, defenem, difonem i protegim en tots els seus àmbits. Personalment, com a valèncià, com a polític i com a responsable del departament competent, em sent especialment orgullós d'este patrimoni musical, que és inigualable.

Sens dubte, el Certamen Internacional de Bandes Ciutat de València és un referent cultural, l'esdeveniment bandístic per excel·lència i un trampolí per a la projecció internacional de les nostres bandes. En definitiva, este Certamen, que porta celebrant-se ja, ni més ni menys que cent vint-i-vuit anys, ha suposat una fita transcendent en la història de les nostres bandes.

Participar en este prestigiós certamen suposa un al·licient per a una banda i guanyar-lo culmina les esperances de tot músic que es pree. Per això, anys rere anys, les nostres bandes guanyen en qualitat musical, competint al més alt nivell amb els seus rivals internacionals.

Hui este Certamen és conegut en tot el món, com també ho són les nostres volgudes bandes de música que tanta admiració desperten. És per a mi una tremenda satisfacció formar part del Comité d'honor del Certamen Internacional de Bandes Ciutat de València, que un any més suscitarà, sens dubte, l'interés de tots per la nostra terra i pels nostres músics. La música i este Certamen, un any més, faran gran la nostra Comunitat.

Perquè vull a esta terra i crec en la seua història, en les seues arrels i en les seues senyes d'identitat, vull expressar des d'ací el meu compromís com a conseller de Governació i Justícia, amb la música i amb les societats musicals, els protagonistes d'este Certamen, que una vegada més situarà a la nostra Comunitat en la primera línia del panorama cultural internacional.


D. Serafín Castellano Gómez
Delegat del Gobern a la Comunitat Valenciana