atrás

Secció Primera

Banda Simfònica Municipal D’Albacete

HISTORIAL DE LA BANDA

És una de les bandes municipals més antigues d'Espanya. Es va constituir el 16 de març de 1859, a l'expedir l'Ajuntament títol de contracte a favor de Salvador Saldaña per al càrrec de "mestre director", encara que la seua presència es remunta a l'any 1840, quan es denominava "Banda del Batalló de la Milícia Nacional".

Des del 1861 fins al començament del segle XX passen per esta agrupació directors com ara José García Ferrando, Ramón Ruiz Regueiro, Isidoro Hermoso García, Justo Sánchez-Escribano Olmedo, Juan Marcos y Mas i Daniel Prats Sánchez.

Durant el segle XX és extraordinària la participació de directors que aconseguixen grans millores per a la banda: Enrique Sos Bustos, en 1918 Manuel López Varela, José Sagi-Barba, Néstor Martínez Hernández, una altra vegada el 1935 Manuel López Varela, Daniel Martín Rodríguez i Crescencio Díaz Felipe.

El 1999, ocupa la titularitat Fernando Bonete, que va aconseguir transcendentals millores laborals i artístiques. Al 2012 se'n va a la Banda Municipal de Música de València i és substituït per Francisco Grau Vegara.

Des del març del 2015, és director titular de la banda Santos Gabaldón Fernández, component d'esta agrupació des del 1991, durant eixe període s'ha format com a director i compositor.

És l'única banda de música professional de Castella la Manxa, compta amb una plantilla de 45 components, músics professionals titulats i amb un altíssim nivell artístic. Desenrotlla una important programació musical anual a Albacete i també en diversos auditoris d'Espanya com ara València, Tenerife, Alacant, Toledo o Conca. A més ha realitzat una nombrosa producció discogràfica.

Per tot això, és un referent nacional i una institució molt valorada i volguda pel públic d'Albacete, així com uns excel·lents "ambaixadors", de manera que és un servici molt valorat per l'Ajuntament d'Albacete.

BIOGRAFÍA DEL DIRECTOR

Santos Gabaldón Fernández

Naix a Villarrobledo, Albacete.

Comença estudis musicals als 8 anys de la mà de son pare al Conservatori d'Albacete i allí realitza estudis de solfeig, saxòfon i piano. Posteriorment ingressa al Conservatori de Música de Madrid on cursa les carreres de saxòfon, composició i direcció d'orquestra, banda i cor, amb els catedràtics de saxòfon Pedro Iturralde, de direcció d'orquestra, Mercedes Padilla, Antonio Moya, Pascual Osa i amb els catedràtics de composició Alfonso Romero i Manuel Seco de Arpe. S'hi llicencia en les especialitats de saxòfon i direcció d'orquestra, banda i cor amb les més brillants qualificacions.

Des de 1998 fins a 2003 i des de 2011 fins a 2014 rep classes magistrals de direcció de banda i orquestra d'Enrique García Asensio.

Pertany, des d'agost del 1991, al Col·legi Nacional de Directors de Bandes de Música Civils.

Ha dirigit diferents bandes professionals com ara la Banda Municipal de Música de Màlaga, Banda Simfònica, Orquestra Simfònica i Orquestra de Cambra del Conservatori de Música de Madrid, així com altres bandes no professionals.

Ha format part en jurats de concursos oposició i programes musicals en CMTV, i ha realitzat ponències sobre direcció d'orquestra i banda.

És membre de l'AIE, Ampro Band, i també és soci de l'SGAE, on té registrades diverses obres de diversos gèneres.

Té gravats CD amb la Banda Simfònica Municipal d'Albacete, entre els quals cal destacar els realitzats per al segell RTVE-MÚSICA.

El 1991 i 1992 guanya els dos concursos-oposició convocats per l'Ajuntament d'Albacete per a la Banda Simfònica Municipal i obté en propietat la plaça de professor-solista en l'especialitat de saxòfon alt i de subdirector.

Al maig del 2012 va ser nomenat cap de servici de la Banda Simfònica Municipal d'Albacete, i des del febrer del 2015, és el director titular.