atrás

Secció Primera

Banda Simfònica Del Centre Instructiu Musical De Mislata

HISTORIAL DE LA BANDA

L'agrupació es va fundar l'any 1907 amb el nom de Banda Nova. El seu primer president va ser Severino Pérez Brell i el seu primer director José María Abad Rius, que la va dirigir des de 1907 fins a 1930.

Entre 1930 i 1936 va estar dirigida per Tomás Juan Lliri, Emilio Marín, Salvador Barber i Miguel Marcos. Durant el període de la Guerra Civil espanyola la banda no va tindre activitat.

El 1939 la banda va reprendre la seua activitat davall la batuta d'Andrés Guna García, a qui va succeir el 1958 Valentín Puig Yago fins a 1963.

Des de 1963 fins a 1986, la banda és dirigida per Roberto Sáez Cambres, i el 1986 és Francisco Chornet Mena qui es troba al capdavant de l'agrupació fins al 1991 i rellevat per Fernando Ferrer Martínez.

Des de 1960 fins a 1989 la Banda de Mislata ha sigut assídua del Certamen Internacional de Bandes de València, en el qual ha participat fins a 17 vegades en diverses categories: secció primera, secció especial "B" i secció especial, i hi ha obtingut en quasi totes les seues participacions el 1r, 2n o 3r premi.

A més dels directors anomenats, la Banda de Mislata ha sigut dirigida per excel·lents directors titulars com ara Lamberto Olmos Saturnino, Emilio Tornero Romero, Pascual Balaguer Echevarría, José Vicente Herrera Romero, Francisco Fort Fenollosa, Pere Vicente Alamá, Francisco Perelló Aldás, Andrés Valero Castells i Ángel Martínez Escutia. El director actual és Francisco Valero-Terribas.

En esta etapa la banda ha participat en els certàmens de Requena (1993, 3r premi), Leganés (1997, 1r premi), Cullera (2003, 1a secció, 1r premi), València (2006, 1a secció, 2n premi), Minglanilla (2008, 2n premi) i València (2013 secció 1a, 4t premi), IV Festival de Bandes de Música "Baeza, Patrimoni de la Humanitat" (2014)..

BIOGRAFÍA DEL DIRECTOR

Francisco Valero-Terribas

Va iniciar la seua formació com a clarinetista al Conservatori Superior de Música de València i es va llicenciar en direcció d'orquestra. Després de guanyar diferents concursos per a jóvens intèrprets va començar una intensa activitat com a clarinetista en algunes de les més prestigioses orquestres espanyoles (RTVE, ONE, OSM, etc.), mentres va completar els estudis en direcció a les acadèmies i universitats de més reconeixement internacional (Chigiana, Fundació Eutherpe, Järvi Accademy , Manhattan School of Music, Enescu Liceum i les universitats d'Alcalá d'Henares i Granada) amb professors de la talla de: Kurt Masur, Bernard Haitink, David Zinman, B. Aprea, Paavo i Neeme Järvi. Així com amb Soriano, Achúcarro i Horacio Gutiérrez en el repertori amb piano.

El seu treball amb solistes ha sigut àmpliament reconegut per col·legues i crítics, el qual inclou col·laboracions amb solistes com ara: Morley, Magri, Rodríguez, De Solaun, Petrova, Melikyan, Zhelezcheva, Burchuladze, etc. Així com estrenes de composicions d'Encinar, Díaz, Núñez, Zavala i Oliver Knussen.

Ha fet aparicions al capdavant d'orquestres d'Estònia, Romania, República Txeca, el Brasil, Portugal, França, Bulgària, Itàlia, Suïssa, Israel i Espanya, entre les quals cal destacar: Tonhalle-Orchester Zürich, Orchesta Sinfonica di Bari, North Czech Philharmonic, Bulgarian Opera State, BMS Rio de Janeiro, Festival Strings Lucerne, Orquestra do Algarve, Kíev Theatre Orchestra, National Ràdio Orchestra Bucharest, Pärnu Linnaorkester, Haifa Symphony, Orquestra Simfònica de Balears, Orquestra d'Extremadura, World Youth Orchestra i Jóvens Orquestres Nacionals d'Espanya, Estònia i Armènia.

Director de l'Acadèmia de Música Contemporània de la Jove Orquestra Nacional d'Espanya (2011 i 2012), ha sigut director assistent del Palau de les Arts "Reina Sofía" de València i en diferents produccions operístiques i simfòniques, en les quals ha treballat conjuntament amb els mestres Isaac Karabtchevsky, Yoel Levi, Omer Meir Wellber i Jesús López-Cobos.

Des del 2010 és director de la Banda Simfònica del CIM de Mislata.

ACTUACIÓ