atrás

Secció Tercera

Associació Musico Cultural “Nuestra Señora De La Paz” De Marmolejo

HISTORIAL DE LA BANDA

La història d'esta banda de música es remunta a mitjan segle XIX.

Va tindre el seu primer gran èxit el 1904 quan va guanyar el primer premi en el Concurs Provincial de Bandes de Música que es va fer a Jaén. Des d'aquell moment la banda ha tingut grans i importants directors musicals que han influït en la seua evolució, entre els quals podem mencionar Juan Amador, Francisco Miñana i Francisco Serrano, fins a Javier Miranda Medina, actual director.

L'any 1988 es va crear l'Escola Municipal de Música. La banda va comptar al començament amb un total de 14 components. A causa de la dependència econòmica que l'organització tenia respecte de l'Ajuntament, era denominada Banda Municipal de Música de Marmolejo, fins a l'any 2002, que va passar a convertir-se en Asociación Musical Ntra. Sra. de la Paz de Marmolejo, en honor a la patrona de la localitat.

Cal destacar els concerts en honor del mestre Francisco Serrano, les Trobades Nacionals de Bandes de Música "Villa de Marmolejo" que es realitzen tots els anys amb la participació de diverses bandes de la geografia espanyola; els seus dos treballs discogràfics amb el segell IBS (Sèrie Classical i Folklore), Pasión andaluza i Camino del cielo; les estrenes mundials de la Suite de los Manantiales, de la Missa Simfònica per a cor i banda (missa mossàrab), obra encarregada al compositor valencià Ferrer Ferran.

En l'Actualitat, la Banda de Música de l'Asociación Músico-Cultural Nuestra Señora de la Paz de Marmolejo (Jaén), està composta per 70 membres. L'Escola de Música, formada per més de 150 alumnes està dirigida des de 2010, pel director titular i artístic Javier Miranda Medina.

BIOGRAFÍA DEL DIRECTOR

Javier Miranda Medina

Nascut a Màlaga, Javier Miranda Medina és doctor en Fenomenologia Musical per la Universitat de Màlaga, llicenciat a la Royal School of Music en direcció musical. És professor superior de música pel Conservatori Superior de Música de la seua ciutat natal i membre de l'Acadèmia de la Música i les Arts Escèniques de Madrid.

Estudia direcció d'orquestra amb el mestre Enrique García Asensio, rep classes de Fenomenologia Musical i direcció musical, i actua amb grans mestres: Benjamin Zander, Krysztof Penderecki, George Pehlivanian, Konrad von Abel, Marin Alsop, Paul Goodwin, Jesús López Cobos, Carlos Riazuelo, Peter Stark, Manuel Hernández Silva, etc.

Autor de tres llibres amb les editorials Si Bemol, Rivera Editors i Punto Rojo Libros; i cinc discos amb els segells discogràfics IBS Classical i Fonoruz.

Ha sigut coordinador, ponent de conferències, de cursos de formació i professor invitat a diferents conservatoris nacionals i universitats internacionals com ara Emory University i Geòrgia State University als EUA. És investigador en Fenomenologia Musical on ha estudiat el pensament i les aportacions a la direcció d'orquestra i a la interpretació musical de Sergiu Celibidache.

Ha sigut director titular i artístic, des de la seua fundació fins al gener de 2015, de l'Hispanian Symphony Orchestra (HSO) i ha dirigit nombroses orquestres i bandes nacionals i internacionals.

Actualment és el director titular i artístic de la Banda de Música de la Asociación Músico-Cultural Ntra. Sra. de la Paz de Marmolejo (Jaén), membre de "la Associació d'Intèrprets i Executants" (AIE), de "World Association for Symphonic Bands and Acobles" (WASBE), d'Euphonium Foundation Consortium Commission Project" i, des de 2010, "Acadèmic de les Arts i les Ciències de la Música" de Madrid.