atrás

Secció Tercera

Unió Musical "El Xúquer" De Sumacàrcer

HISTORIAL DE LA BANDA

La Unió Musical El Xúquer de Sumacàrcer fou fundada l'1 de setembre de 1930.

Des de la seua fundació ha sigut una societat "certamenera" i ha obtingut sempre bons resultats.

El 1975 s'incorporen a la banda tres directors: Joaquín Vidal i Pedrós, Liberto Benet i Josep Rosell, per un gran projecte que sempre ha sigut considerat l'època d'or de la societat.

Als anys 85 i 86 participà al Certamen Internacional Ciutat de València, en el qual obtingué un tercer i un segon premi.

A l'acabament del 1993 començà a dirigir la banda Vicent Barberà i Puig, amb el qual la societat es presentà al Certamen Provincial els anys 94 i 95, en els quals va obtindre un tercer premi a la segona secció.

A principis de l'any 2001, fou elegit president de la banda David Pons i Garcia i director David Penades i Fasanar, amb qui actuaren, a l'abril de 2002, al Palau de la Música de València.

L'any 2004 participà al Certamen provincial de bandes de música de la Diputació de València, en el qual obtingué el primer premi de la secció tercera. En eixe mateix any, participà al Festival internacional de joves orquestres europees a Cheb (República Txeca) representant Espanya.

El 2005, la Federació de Societats Musicals li atorgà la medalla d'argent pel seu 75 aniversari.

A l'abril de 2007, la societat dugué endavant un gran projecte cultural "El mes de la música", de manera que va relaitzar durant tot el mes de novembre activitats al voltant de la música.

Al 2014, començà una nova etapa amb la presidència de José Luis Galdón González, músic de la societat i amb un nou director, Josep Ros Garcia, un jove fill del poble i músic també de la societat, els quals juntament amb una renovada junta directiva prenen la iniciativa de donar-li un nou impuls a la societat i la presenten al CIBM 2015.

BIOGRAFÍA DEL DIRECTOR

Josep Ros García

Naix al 1983 a Sumacàrcer (València).

Inicia els estudis musicals a l'Escola de Música Josep Rosell del seu poble natal. Posteriorment ingressa al Conservatori Professional Mestre Vert de Carcaixent, on estudia percussió amb el professor Àngel Garcia. Completa la formació al Conservatori Superior Joaquín Rodrigo de València en l'especialitat de pedagogia, i al Conservatori Superior Salvador Seguí de Castelló, en l'especialitat de composició, amb els professors Ferrer Ferran, Jesús Fernández Vizcaíno i Claudia Montero.

Amplia formació amb estudis de direcció i composició amb els mestres José Rafael Pascual Vilaplana, Ramon Garcia i Soler, Andrés Valero Castells, Saül Gómez Soler i Bert Appermont.

És autor de diverses obres per a banda, música de cambra i material didàctic. Com a compositor obté diversos guardons; entre altres, el primer premi als concursos de composició Vila de Benidorm i Francesc Cerdà de l'Olleria, una menció d'honor al concurs de composició per a dolçaina i percussió Poble de Muro, i també ha sigut finalista al concurs de composició Manuel Carrascosa de Villena. Algunes de les seues obres estan publicades en les editorials Tot per l'Aire i Omnes Bands. És compositor membre de l'SGAE (Societat General d'Autors i Editors), de COSICOVA (Associació de Compositors Simfònics de la Comunitat Valenciana) i de l'ACMMIC (Associació de Compositors de Música de Moros i Cristians).

És director de la Banda de la Unió Musical El Xúquer de Sumacàrcer i de l'Agrupació Musical Enovense de l'Ènova.

Com a intèrpret, col·labora amb el grup de percussió Amores, Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana, Jove Orquestra Simfònica Solidària de València, i a la Banda de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

Ha sigut professor de percussió a l'Escola de Música Josep Rosell de Sumacàrcer, de la qual va ser director, i a l'Escola de Música del barri de Malilla. En l'actualitat és professor de percussió i sensibilització musical al Centre Instructiu Musical de Benimaclet (València).

ACTUACIÓ