LOS ÚLTIMOS DÍAS DE TROYA

Los últimos días de Troya és un poema simfònic per a banda de música. Molt descriptiva, l'obra tracta de narrar en música alguns dels moments més significatius de la Guerra de Troia. Encara que unitària i en un sol moviment, és ben cert que en podem destacar 8 seccions que es corresponen amb cadascun dels subtítols que trobem al llarg de la partitura.

1- Crida a la batalla: una fanfàrria de metalls anuncia que la batalla entre troians i grecs està a punt de començar.

2- Taló d'Aquil·les: descriu el caos i com de sagnant és la batalla. Una lluita sense límits on un dels nostres protagonistes, Aquil·les, és ferit de mort.

3- Cant de les Sacerdotesses: Aquil·les ha mort. Per això, les sacerdotesses del temple d'Apol·lo entonaran un himne en el seu honor.

4- Etern Aquil·les: una secció lenta i melancòlica, però amb cert aire de solemnitat, descriu l'acomiadament de l'exèrcit grec al seu líder, llançat al mar.

5- Cavall de Troia: els troians, en veure com s'allunya l'exèrcit grec, i després de comprovar que hi ha un cavall de fusta gegantí a manera d'obsequi en la platja, pensen que han guanyat la guerra. Alguns ciutadans ixen per a arreplegar el cavall i introduir-lo en la ciutat. Una majestuosa marxa triomfal en serà la protagonista.

6- Cau la nit: quan tots dormen, uns soldats grecs que estaven amagats dins del cavall ixen de dins d'aquest i obrin les muralles de Troia per tal de permetre que l'exèrcit grec, amagat amb les seues naus darrere d'un cap en el mar, arrase la ciutat.

7- Destrucció: els soldats grecs assassinen els habitants i arrasen tot allò que troben pel camí.

8- Aquil·les immortal: un majestuós final ens condueix a l'epíleg de l'obra, que representa la victòria grega i la immortalitat de l'heroi Aquil·les que, encara que ha mort en la batalla, passarà a la Història.